StoryEditor

Najväčšie dopravné lietadlo A380 po prvom skúšobnom lete bezpečne pristálo

27.04.2005, 16:21
Autor:
TASRTASR

Najväčšie dopravné lietadlo na svete dvojposchodový Airbus A380 dnes po absolvovaní svojho prvého skúšobného letu pred 14.30 h SEČ bezpečne pristál.
Lietadlo Airbus A380, ktoré môže odviezť vyše 550 pasažierov, zosadlo na pristávaciu dráhu vedľa centrály spoločnosti pri juhofrancúzskom meste Toulouse. Prvý skúšobný let obrieho stroja trval takmer 4 hodiny.
Francúzsky prezident Jacques Chirac okamžite ocenil "celkový úspech prvého skúšobného letu Airbusu A380". Pár minút po pristátí stroja vydala prezidentská kancelária vyhlásenie, v ktorom Chirac hovorí o "napísaní novej strany v dejinách letectva". Je to veľkolepý výsledok európskej priemyselnej spolupráce a povzbudenie pre nasledovanie cesty budovania Európy ako kontinentu inovácií a pokroku, uviedla francúzska administratíva.
A380 je kľúčovým produktom v súboji Airbusu s americkým výrobcom lietadiel Boeing o prvenstvo medzi výrobcami civilných dopravných lietadiel. Boeing najnovšie predstavil menší stroj s dlhým doletom 787 Dreamliner. Americká spoločnosť sa spolieha na to, že zákazníci budú mať v budúcnosti záujem práve o dopravu takýmito lietadlami.
Pre Airbus bude teraz nasledovať obdobie viac ako jedného roka skúšobných letov, než A380 začne komerčnú prevádzku. Piloti počas tohto obdobia pôjdu so strojom omnoho ďalej ako dnes, teda ho otestujú v extrémnych rýchlostiach, výškach a teplotách.
Projekt však zápasí s problémami. V decembri 2004 hlavný akcionár Airbusu európsky letecký koncern EADS zverejnil, že projekt si vyžiadal o miliardu GBP, čo je v prepočte vyše 58 miliárd SKK, viac, ako bol pôvodný rozpočet 8,4 miliardy GBP. EADS vlastní 80 % Airbusu, zvyšných 20 % má britská spoločnosť BAE Systems.
Informovala o tom britská agentúra Reuters.
(1 GBP = 58,548 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 12:31