StoryEditor

Špidla opäť vyzval starých členov EÚ na otvorenie pracovných trhov

28.03.2006, 18:48
Autor:
TASRTASR

Revíziou prechodných období sa zaoberali predstavitelia 25 členských štátov Európskej únie, zástupcovia národných a európskych odborov a zamestnávateľov a komisár pre zamestnanosť a sociálne otázky Vladimír Špidla na dnešnom stretnutí v Bruseli.
Zasadnutie bolo poslednou možnosťou na prehodnotenie situácie pred vypršaním termínu, do ktorého sa musia staré členské štáty rozhodnúť o ďalšom postupe. Najneskôr 30. apríla musia informovať Európsku komisiu o tom, či budú pokračovať v uplatňovaní obmedzení pre otvorenie svojho pracovného trhu pre zamestnancov nových členských štátov. Španielsko, Fínsko a Portugalsko už oznámili, že od 1. mája rušia tieto obmedzenia a pripoja sa k Veľkej Británii, Švédsku a Írsku, ktoré ich po rozšírení únie vôbec neaplikovali. Rakúsko, Nemecko a Belgicko, naopak, potvrdili svoj úmysel pokračovať ďalšie tri roky v prechodných obdobiach. Francúzsko chce svoj pracovný trh otvoriť len čiastočne pre určité profesie.
Komisár Špidla využil dnešné zasadnutie na opätovnú výzvu na otvorenie pracovného trhu pre pracovníkov z ôsmich nových krajín únie a vyjadril presvedčenie, že sa k Španielsku, Fínsku a Portugalsku pridajú pred uplynutím stanoveného termínu ešte ďalšie krajiny.
"Našim cieľom je voľný pohyb všetkých zamestnancov v Európskej únii. Vítam rozhodnutie niektorých štátov, ktoré rušia obmedzenia pre druhú fázu prechodných období a dúfam, že sa k nim pridajú pred 30. aprílom aj ďalšie krajiny," uviedol komisár.
EK vo februári predložila správu, podľa ktorej zrušenie prechodných období pre zamestnancov z nových členských krajín Európskej únie nepredstavuje hrozbu zaplavenia pracovných trhov starých členských krajín, ale práve naopak, štáty bez prechodných období z tohto rozhodnutia profitovali, keď v nich došlo k ekonomickému rastu a zvýšeniu zamestnanosti. Nezamestnanosť zostala rovnaká, alebo mierne klesla, keďže noví pracovníci zaplnili prázdne miesta na pracovnom trhu.
Prechodné obdobie môže byť celkovo sedemročné, pričom má podobu 2+3+2 roky. Skončí sa najneskôr v roku 2011. Po zavedení prechodných období po rozšírení únie prijali recipročné opatrenia tri z desiatich nových členských štátov - Maďarsko, Poľsko a Slovinsko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 15:56