StoryEditor

Návrh EÚ na zníženie agrárnych ciel je podľa Francúzov provokáciou

31.10.2005, 08:54
Autor:
TASRTASR

Návrh Európskej komisie (EK), ktorý v piatok predniesol jej obchodný komisár Peter Mandelson, označil šéf FNSEA, najpočetnejšieho zväzu francúzskych roľníkov, Jean-Michel Lemetayer za provokáciu. Francúzsku vládu dnes vyzval, aby využila svoje právo veta a návrh zablokovala.
Mandelson zverejnil kompromisný návrh na oživenie rozhovorov o odstraňovaní bariér vo svetovom obchode v rámci tzv. Dohského kola, ktoré by malo pokračovať na ministerskej úrovni v Hongkongu v decembri tohto roka.
Mandelsonov návrh však ako nedostatočný kritizovali USA, Brazília i Austrália.
Francúzsko však hlasno protestovalo proti Mandelsonovmu postupu a obvinilo ho, že voči partnerom EÚ robí veľké ústupy a prekračuje limity, ktoré na rokovanie dostal od 25 členov spoločenstva.
Francúzsky prezident Jacques Chirac ešte vo štvrtok povedal, že Paríž môže vetovať dohodu, ak Brusel zájde ešte ďalej. Mandelson uviedol, že vyhliadky na úspech hongkonského rokovania sú stále veľmi slabé. Podľa neho bolo nevyhnutne treba niečo urobiť, aby nastal pohyb vpred a rokovania sa odblokovali.
Lemetayer pohrozil, že 15 miliónov roľníkov v EÚ sa zmobilizuje a prídu protestovať do Bruselu alebo Štrasburgu.
EÚ ponúka svojim partnerom zníženie najvyšších agrárnych ciel o 60 %. Rozvojové a prahové krajiny G20 navrhovali 75 %, USA 90 %. Podľa Mandelsona by 90-% krátenie viedlo k zrušeniu veľmi výhodného prístupu na trh EÚ pre najchudobnejšie krajiny a to nie je akceptovateľné. Spor o obchodnú politiku v súčasnosti rozdeľuje EÚ. Francúzsko v jeho kritike podporuje viac štátov, medzi nimi sú Španielsko, Portugalsko, Grécko, Írsko, Maďarsko a Poľsko. Naopak, tradičný partner Francúzska Nemecko je na strane EK.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:57