StoryEditor

Novela zákona zavádza nové produkty kolektívneho investovania

14.12.2005, 13:48
Autor:
TASRTASR

Nové produkty kolektívneho investovania zavádza novela zákona o kolektívnom investovaní, ktorá zároveň rozširuje jeho možnosti na investovanie úspor občanov na slovenskom kapitálovom trhu. Na dnešnom rokovaní vláda SR novelu zákona schválila s pripomienkou.
Novela zavádza najmä nový typ podielového fondu (PF), ktorý bude môcť investovať na trhu nehnuteľností, a rozširuje možnosti investovania PF do nástrojov rizikového kapitálu, najmä do nových emisií cenných papierov. Návrh zákona reaguje aj na požiadavky na vytvorenie funkčného systému evidencie zaknihovaných podielových listov, ktorý po novom budú môcť viesť aj správcovia fondov.
Investovať do špeciálneho fondu nehnuteľností nebude môcť každý. Návrh zákona totiž stanovuje, že jeden investor môže nadobudnúť podielové listy len za cenu prevyšujúcu 3 000 EUR, v prepočte 113 580 SKK. Táto hranica by mala podľa Ministerstva financií (MF) SR zabezpečiť, aby do takéhoto fondu investovali iba klienti, pre ktorých je svojím rizikovým profilom určený. Vzhľadom na investičný horizont týchto fondov sa na ne nebudú vzťahovať obmedzenia platné pre ostatné špeciálne PF. Takýto fond bude môcť byť vytvorený aj na dobu neurčitú a nemusí byť iba otvoreným fondom.
Majetok v špeciálnom PF nehnuteľností bude možné podľa návrhu zákona investovať okrem nehnuteľností aj do majetkových účastí v realitných spoločnostiach. Do jednej spoločnosti však nesmie investovať viac ako 30 % majetku. Správcovská spoločnosť sa bude môcť pri nákupe alebo predaji nehnuteľnosti odchýliť od znaleckého posudku len s predchádzajúcim súhlasom depozitára, a to najviac v rozsahu 5 %.
Pre rizikové špeciálne PF novela navrhuje osobitný limit pre rizikový kapitál. Ten môže podľa návrhu dosiahnuť až 25 % hodnoty majetku fondu, pričom štandardne je to 10 %.
Zvýšiť ochranu investora by malo ustanovenie, podľa ktorého celkové riziko spojené s investovaním majetku v PF nemôže prekročiť 200 % čistej hodnoty majetku v PF. Ochrana investora je aj cieľom nového ustanovenia, podľa ktorého musia zahraničné subjekty, ktoré ponúkajú svoje služby na území SR, poskytnúť klientom minimálne taký informačný servis ako domáce. Doteraz sa museli riadiť iba pravidlami platnými vo svojej materskej krajine.
Zákon by mal po schválení v parlamente platiť od 1. februára 2006 s tým, že prechodné obdobie na splnenie nových povinností je navrhnuté do 30. júna budúceho roka.
(1 EUR = 37,860 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:21