StoryEditor

Gyurovzsky:Jeden gestor pre znalostnú ekonomiku zabráni eurofondy rozdrobiť

18.05.2006, 18:59
Autor:
TASRTASR

Dopravná infraštruktúra, znalostná ekonomika a ľudské zdroje sú priority, na financovanie ktorých bude najviac prostriedkov smerovať z eurofondov, ktoré Slovensku na roky 2007 až 2013 schválila Európska komisia. Celkovo ide o viac ako 400 miliárd Sk doplnkových zdrojov, ku ktorým pribudnú ešte národné zdroje s podielom 15 %.
Vláda SR rozhodla, že gestorom operačného programu (OP) Znalostná ekonomika bude iba jeden riadiaci orgán - Ministerstvo financií (MF) SR. Týmto krokom zabránila, aby sa OP Znalostná ekonomika rozčlenil na 4 menšie OP a europeniaze naň sa nerozdrobili medzi 4 ministerstvá. "Ďalším kľúčovým faktorom je fakt, že sa znalostná ekonomika prvý raz meria podľa súhrnného indexu inovatívnosti (SII) s 26 ukazovateľmi mapujúcimi HDP, produktivitu práce, zamestnanosť. Jeden OP Znalostná ekonomika funguje úspešne v EÚ a MF má už skúsenosti s programom Minerva." Povedal to minister výstavby a regionálneho rozvoja SR László Gyurovszky, ktorý je v znalostnej ekonomike zástancom jedného OP.
"Opatrenia v znalostnej ekonomike sa dajú merať iba vtedy, keď sú tieto opatrenia spolu a smerujú k jednému indexu. Ak sa to rozkúskuje, každý rezort by realizoval vlastné veci bez prepojenia informatizácie - inovácie - vedy a výskumu," upozornil minister.
Štruktúru všetkých OP, gestorov a finančného rozdelenia balíka eurozdrojov obsahuje dokument Národný strategický referenčný rámec (NSRR). Ukazuje kto, kde a koľko eurofondov bude môcť dostať v 7-ročnom programovom období. Aj rezort hospodárstva bude riadiť časť problematiky inovácií, musí sa však prispôsobiť hlavnému cieľu, ktorým je SII. Cieľová hodnota SII pre SR je 0,14 a bude už vyznačená v NSRR. V tomto indexe sa nachádza viacero ukazovateľov, ako sú podiel ľudí, ktorí sú zamestnaní v hight-tech sektore, podiel HDP na vede, výskume a inováciách, podiel ľudí, ktorí ukončili stredoškolské vzdelanie a vysokoškolské vzdelanie so špecializáciou matematika a fyzika, počet patentov.
Oproti súčasnému referenčnému rámcu sa teda do nového NSRR zavádza zmena - SII. "Od každého ministerstva a vlády budeme dôsledne vyžadovať, aby preukázalo, k čomu nastavené konkrétne opatrenie v OP bude prispievať ku konkrétnemu ukazovateľovi v rámci SII. Ak rezort preukáže, že určité jeho opatrenie neprispieva k hlavnému cieľu referenčného rámca a pôjde o europeniaze mimo cieľa, budeme sa ich snažiť utlmovať, vysvetlil Gyurovszky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 11:30