StoryEditor

Štefanec: Nepokryté tituly v novom ŠR tvoria 7 mld. Sk

11.12.2006, 09:39
Autor:
TASRTASR

Nepokryté tituly v návrhu štátneho rozpočtu (ŠR) SR na rok 2007 predstavujú sumu takmer 7 mld. Sk. Vyhlásil to v diskusnej relácii TA3 poslanec NRSR Ivan Štefanec (SDKÚ-DS).
Ako konkretizoval, ide o zvýšené platby štátu za poistencov o 1% iba v januári až apríli 2007 (viac ako 4,2 mld. Sk), vianočný príspevok dôchodcom (2 mld. Sk), pre železnice (500 mil. Sk), podpora nájomných bytov (200 mil. Sk) a ochrana pred povodňami (100 mil. Sk).
V reakcii na túto kritiku poslanec Jozef Burian (Smer-SD) vysvetlil, že úhrada platieb za poistencov iba na štyri mesiace súvisí s tým, že za ten čas ministerstvo zdravotníctva musí urobiť rad reštriktívnych opatrení (napr. v oblasti liekovej politiky, a základných sietí), čo zníži náklady tak, aby to 1% v systéme nechýbalo.
Ak sa vykoná reforma prvého piliera v systéme dôchodkového sporenia a systém bude efektívnejší, Burian očakáva ďalšie príjmy na vykrytie vianočného príspevku pre príjmovo najslabšie skupiny dôchodcov vo výške 1,6 mld. Sk. Ak by sa tak nestalo, nájdu sa, podľa jeho slov, zdroje v rezerve rozpočtu.
Pri výdavkoch na železnice a nájomné byty úhrada pôjde z očakávaných dodatočných príjmov z rozpočtu v roku 2007.
"Tento ŠR je natoľko konzervatívny, že sú v ňom možnosti dodatočných príjmov, lebo hospodársky rast na Slovensku sa v roku 2007 očakáva vyšší ako tento rok," povedal Burian.
Minister poľnohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS) sa pristavil pri priamych platbách poľnohospodárom, ktoré sa v rozpočte navrhujú zvýšiť na 70 percent. To Štefanec považuje "za vyhodené peniaze a prejedanie" s tým, že prostriedky by radšej mali smerovať do znalostnej ekonomiky, vedy, výskumu a informatizácie spoločnosti.
Opozičný poslanec tiež pripomenul, že nedávno na pôde NRSR Európsky dvor audítorov pripomenul Slovensku: "40% priamych platieb v poľnohospodárstve nenájde svoj cieľ, resp. sú chybné."
Celý tento systém je potrebné analyzovať so zmenou, ktorá padne na úrodnú pôdu - napr. na podporu nízkoenergetických plodín a rozvoj agroturistiky, odporúča Štefanec.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 08:59