StoryEditor

Prezident vrátil parlamentu novelu zákona o ochrane spotrebiteľa

13.04.2007, 17:32
Autor:
TASRTASR

rezident SR Ivan Gašparovič vrátil Národnej rade (NR) SR zákon o ochrane spotrebiteľ a o zmene zákona o priestupkoch. Predmetnú novelu zákona pripravilo Ministerstvo hospodárstva SR a poslanci zákonodarného zboru SR ju schválili 23. marca 2007.
Premetom právnej normy sú práva povinnosti výrobcu, dovozcu a distributéra pri ochrane zdravia a života spotrebiteľa, jeho ekonomických záujmov pri poskytovaní výrobkov a služieb. Rieši aj otázky poskytovania informácií o výrobkoch a službách a vzdelávanie v oblasti ochrany a zastupovanie spotrebiteľa pri riešení jeho problémov v súvislosti s uplatňovaním svojich práv.
Zákon špecifikuje práva spotrebiteľa s cieľom, aby kupoval výrobky a služby, ktoré budú garanciou ochrany zdravia a života a jeho ekonomických záujmov - výrobok s predpísanými parametrami kvality, funkčnosti a bezpečnosti. Novým prístupom k ochrane spotrebiteľa je zreteľné označenie predávajúcich, aby boli odlíšení od kupujúcich v miestnosti predaja. Predávajúci musí kupujúcemu výrobok predviesť. Vždy musí byť výrobok vyznačený aktuálnou cenovkou. Zákon rieši aj otázku spôsobu rezervácie výrobkov a služieb v obchodnej sieti.
Novou právnou úpravou by sa mal zaviesť aj zákaz klamania spotrebiteľa a možnosti predchádzať takýmto javom. Jednoznačne sa zakazuje predaj a ponuka nebezpečných výrobkov ako základného predpokladu naplnenia ochrany spotrebiteľa. Zákon tiež určuje, kedy je opodstatnené stiahnutie výrobku z obehu a spôsob informovania spotrebiteľa o nebezpečnom výrobku.
Dozor a kontrolu ochrany spotrebiteľa budú vykonávať Ministerstvo hospodárstva SR, ďalšie orgány štátnej správy, Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) a obce. Zákon rieši reklamácie a námietky pri vydávaní opatrení SOI. Pokuty za porušenie zákona môžu dosiahnuť 2 milióny Sk s možnosťou navýšenia na 5 miliónov Sk. Ak sa potvrdí ujma na živote a zdraví spotrebiteľa, predávajúcemu hrozí pokuta 10 miliónov Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 11:26