StoryEditor

Odborníci sa dohodli na prioritách zdravotníctva

29.05.2007, 17:51
Autor:
TASRTASR
Odborníci z celého zdravotníckeho sektoru sa dnes dohodli na 48 aktuálnych prioritách smerovania slovenského zdravotníctva, ktoré predložia vláde a parlamentu SR.

Za strategické ciele označila lekárska odborná verejnosť po dnešnom konsenze zabezpečovanie zvyšovania kvality a bezpečnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti, prevenciu a včasné diagnostikovanie. Taktiež by sa malo podľa odborníkov dbať na dodržiavanie celospoločenských programov starostlivosti o zdravie.

Podľa rektora Slovenskej zdravotníckej univerzity Jána Štencla budúcnosť slovenského zdravotníctva je aj v znížení počtu poskytovaných bezplatných úkonov zdravotnej starostlivosti a zavedení pripoistenia.

Medzi ďalšie odporúčania patrí aj podpora takým krokom v zdravotníctve, ktoré zachovajú pluralitný model zdravotníctva s princípmi slobodnej voľby a rovnocennosti štátnych a neštátnych poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a štátnych a súkromných zdravotných poisťovní.

Na aktuálnych prioritách slovenského zdravotníctva sa zhodli predstavitelia 29 organizácií pôsobiacich v zdravotníctve a autorské tímy troch publikácií - Návrh koncepcie racionálneho rozvoja systému zdravotníctva, Základné rámce zdravotnej politiky pre roky 2007-2010 a Slovenské zdravotníctvo - súčasný stav, problémy, návrhy riešení.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:34