StoryEditor

Topolánek: ČEZ môžeme predať aj mimo burzu

02.10.2006, 13:11
Autor:
TASRTASR

ČEZ možno získa strategického investora. Zamýšľaný predaj asi 7-% podielu v energetickom koncerne totiž môže prebehnúť aj mimo burzy. Pripustil to premiér ČR Mirek Topolánek. "Z uznesenia vlády žiaden predaj cez burzu nevyplýva. To je iba jedna z možností," povedal premiér. Dodal, že ďalšie detaily privatizácie česká vláda spresní, najskôr až bude jasné, pre ktorú z možností sa rozhodne.
Minister financií ČR Vlastimil Tlustý si však stále myslí, že časť štátneho podielu v ČEZ by mala byť ponúknutá na burze. Minister tvrdí, že táto cesta je najpriehľadnejšia a najvýhodnejšia pre český štát.
Okrem ponuky na akciovom trhu je tak v hre aj možnosť priameho predaja takzvanému strategickému investorovi. Tým by v tomto prípade mohla byť aj samotná spoločnosť ČEZ. Možnosť predať vlastné akcie priamo firme v nedeľu pripustil premiér. Český štát chce privatizáciou časti energetického gigantu získať 31 miliárd Kč, v prepočte 41 miliárd Sk, na zníženie schodku štátneho rozpočtu. Informoval o tom český denník Lidové noviny.
(1 CZK = 1,320 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 03:14