StoryEditor

Najvyšší súd USA rozhodol proti zdieľaniu súborov na internete

29.06.2005, 10:29
Autor:
TASRTASR
Jednohlasné rozhodnutie súdu v rámci prípadu MGM vs. Grokster otvára cestu americkými spoločnostiam podnikajúcim v zábavnom priemysle žalovať takéto internetové spoločnosti.

Americký najvyšší súd sa pridal na stranu zábavného priemyslu a rozhodol, že firmy poskytujúce služby zdieľania súborov na internete je možné žalovať na súde, ak podporujú výmenu piesní a filmov chránených autorským právom.
Jednohlasné rozhodnutie súdu v rámci prípadu MGM vs. Grokster otvára cestu americkými spoločnostiam podnikajúcim v zábavnom priemysle žalovať takéto internetové spoločnosti. Tie ich pripravili odhadom o miliardy dolárov na tržbách, keďže fanúšikovia hudby a filmu uprednostňovali bezplatnú výmenu digitálnych kópií titulov ich prostredníctvom pred kúpou originálnej nahrávky.
Firmy vlastniace autorské práva k filmom a pesničkám doteraz žalovali len fyzické osoby, ktoré si nezákonne sťahovali na internete pesničky alebo filmy. Americké súdy nižších inštancií sa zastávali firiem poskytujúcich služby zdieľania súborov na internete. Tie tvrdili, že nie sú zodpovedné za konanie svojich užívateľov, pretože technológia zdieľania súborov má rozsiahle zákonné využitie.
Najvyšší súd vo výnose uviedol, že súdy nižších stupňov by mali prehodnotiť svoje rozhodnutia o zamietnutí žalôb proti firmám poskytujúcim služby zdieľania súborov. Sudca David H. Souter vo výnose napísal, že takéto spoločnosti možno brať na zodpovednosť, ak ponúkajú svoje produkty pre uskutočňovanie výmeny materiálov chránených autorským právom alebo ak neprijmú ľahko dostupné opatrenia na zabránenie ich rušivého použitia.
Informovala o tom DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 10:23