StoryEditor

SARIO: Problémy s čerpaním eurofondov spôsobuje nepripravenosť príjemcov

22.11.2005, 08:56
Autor:
TASRTASR

Problémy s čerpaním štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ), ktoré zastrešuje Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), vyplývajú z neskúsenosti, nepripravenosti a zmätku príjemcov finančných prostriedkov.
Ako ďalej uviedla Mária Mikušová, poverená vedením agentúry SARIO, niektorí príjemcovia prostriedkov z EÚ nemajú dostatok kvalifikovaných pracovníkov na manažovanie projektu. "Túto skutočnosť SARIO žiaľ nevie ovplyvniť," konštatovala Mikušová. Agentúra v uplynulých dňoch realizovala personálne zmeny súvisiace s procesom schvaľovania a kontroly projektov.
Proces čerpania eurofondov je podľa Mikušovej komplikovaný a plný prísnych pravidiel a každý, kto sa chce o podporu uchádzať, ich musí ovládať a dodržiavať. "Príkladom toho, že sa to dá, je 51 miliónov Sk už uhradených na priemyselné parky v rámci opatrenia 1.2 Sektorového operačného programu (SOP) Priemysel a služby (PS). Ďalšie prostriedky sú v súčasnosti v schvaľovacom konaní," poznamenala Mikušová.
SARIO administruje ako implementačná agentúra opatrenia 1.2 a 1.5 SOP PS. V rámci opatrenia 1.2 "Podpora budovania a rekonštrukcie infraštruktúry", určeného pre verejný sektor, sú zazmluvnené 4 projekty s objemom financií vo výške asi 490 miliónov Sk. Tri projekty sú vo fáze realizácie, zvyšný je predmetom verejného obstarávania a jeho realizácia by sa mala začať na prelome rokov. Pri opatrení 1.5 "Podpora zahraničnej spolupráce a image SR", ktoré je určené pre súkromný sektor, je podpísaných 19 zmlúv so schválenými príjemcami pomoci a všetky projekty sa realizujú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 18:18