StoryEditor

Dve tretiny priemysleného parku Guttmanovo v Humennom sú obsadené

15.08.2005, 13:16
Autor:
TASRTASR

Dve tretiny priemyselného parku Guttmanovo s celkovou rozlohou 5 hektárov (ha) obsadila dánska firma Tytex a Müller Textil Slovakia. Prvá z menovaných firiem sa v spomínanej lokalite uchádza o výstavbu ďalšej výrobnej haly.
V priemyselnom parku sú v súčasnosti voľné dve plochy s rozlohou 4 000 a 3 600 štvorcových metrov (m2). Záujem je však iba o väčšie rozlohy.
"Vstupom zahraničného kapitálu do nášho mesta, najmä oživením fabrík bývalej Chirany, vstupom talianskej firmy Oldrati, ako aj spustením prevádzky Tytextu a nemeckého Müller Textil - sa znížila miera nezamestnanosti. Teší nás, že v súčasnosti sa budú zapĺňať ďalšie plochy," uviedol dnes TASR primátor mesta Vladimír Kostilník. Dodal, že miera nezamestnanosti v meste tak klesla z pôvodných 22 na súčasných 10,5 %.
Predstavitelia samosprávy rokujú s dánskymi investormi, ktorí majú záujem zhruba o 55 000 m2, a s anglickým investorom, ktorý žiada 21 000 m2. Záujem však majú aj ďalší talianski investori. Kostilník dodal, že zhruba o 2 týždne sa má uskutočniť rokovanie so zástupcom istej anglickej firmy. "Máme preto záujem o výstavbu nového priemyselného parku v Humennom s rozlohou vyše 10 ha," konštatoval Kostilník.
Priemyselný park Guttmanovo bol odovzdaný v novembri minulého roka. Počas budovania kompletnej infraštruktúry bolo preinvestovaných 1,8 milióna eur, čo je v prepočte asi 69,34 milióna Sk, plus daň z pridanej hodnoty. Výstavba parku sa realizovala z finančných prostriedkov Európskej únie z fondu PHARE v objeme 73 %, 20,5 % prispel štát a zvyškom mesto Humenné.
(1 EUR = 38,521 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:31