StoryEditor

Viacmiliardový šek bohatých krajín pre Afriku je krytý zdrojmi len čiastočne

11.07.2005, 12:00
Autor:
TASRTASR

Na 90 miliárd USD, čo je v prepočte 2,926 bilióna SKK, sa vyšplhala suma pomoci, ktorú minulý týždeň prisľúbilo 18 chudobným štátom 8 najvplyvnejších krajín sveta (G8) na summite v škótskom Gleneaglese. Z uvedenej sumy pripadá 40 miliárd USD na odpustenie starých dlhov a ďalších 50 miliárd USD by mali dostať do roku 2010 na hospodársky a sociálny rozvoj.
V nasledujúcich 5 rokoch by sa malo celkom vydať na rozvojovú pomoc namiesto pôvodne predpokladaných 68 miliárd až 120 miliárd USD. Problém je len v tom, že prisľúbený šek verbálne vystavený na túto sumu, je krytý len čiastočne.
V uplynulých mesiacoch sa uskutočnilo veľa porád o tom, kde získať potrebné prostriedky bez toho, aby boli priamo zaťažené štátne rozpočty bohatých štátov, ktoré musia zápasiť o zvládnutie vlastných finančných problémov. Návrhy na zdanenie medzinárodných finančných transakcií a na cenovú prirážku k leteckému benzínu boli zamietnuté. Neprešiel ani návrh nemeckého kancelára Gerharda Schrödera na to, aby letenky zdraželi o 10 až 30 EUR, čo je v prepočte 387 až 1 161 SKK. Návrh odmietli Američania a Európania nechceli jednostranne znevýhodniť svoje letecké spoločnosti v medzinárodnej konkurencii.
Nové riešenie prišlo z Londýna a podporuje ho aj francúzska vláda. Bohaté štáty by mali založiť fond alebo nadáciu, ktorú by vybavili mnohomiliardovým kapitálom. Prostriedky by boli umiestnené na medzinárodnom finančnom trhu, takže by sa správnym investovaním zhodnocovali. Rozvojové krajiny by si od novej inštitúcie požičiavali peniaze na rozvoj, ale dlhy za ne by uhrádzali hospodársky a finančne najsilnejšie štáty.
Informoval o tom nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.
(1 USD = 32,511; 1 EUR = 38,703 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 09:49