StoryEditor

Podnikatelia chvália za dostupnosť zdrojov, kritizujú za súdy, úrady a korupciu

08.11.2005, 13:08
Autor:
TASRTASR
V priebehu 3. štvrťroka 2005 sa podľa Indexu podnikateľského prostredia kvalita podnikateľského prostredia na Slovensku opäť zvýšila. Zostavovateľ zaznamenal zlepšenie v prístupe k finančným zdrojom, legislatíve upravujúcej dane, odvody, poplatky a investície, no zhoršenie vo vymáhateľnosti práva, funkčnosti súdnictva, úrovni byrokracie a korupcie na úradoch.

V priebehu 3. štvrťroka 2005 sa kvalita podnikateľského prostredia na Slovensku opäť zvýšila. Vyplýva to z Indexu podnikateľského prostredia (IPP), ktorý pravidelne, na základe vlastného prieskumu, pripravuje Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS).
Index sa v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zlepšil o 1,56 % a dosiahol úroveň 121,41 bodu.
Charakter najlepšie hodnotenej položky indexu IPP si dlhodobo zachováva položka s názvom "Prístup k finančným zdrojom". Oproti predošlému štvrťroku zaznamenala zlepšenie o 5,98 % na aktuálnu hodnotu 192,27 bodu.
Druhý najvyšší nárast oproti predchádzajúcemu obdobiu zaznamenala "Legislatíva upravujúca dane, odvody, poplatky, investície", ktorá sa oproti 2. štvrťroku zlepšila o 4,89 % na aktuálnu hodnotu 157,32 bodu. "Za zlepšovaním tejto položky stojí nielen daňová reforma, ale tiež sprehľadnenie podpory investovania," komentuje koordinátor PAS Daniel König.
Tretie miesto zaujala s nárastom 2,99 % a aktuálnou hodnotou 139,26 bodu položka "Regulácia cezhraničného obchodu", čo úzko súvisí s účasťou SR na európskom trhu tovarov a služieb. Podnikatelia ďalej kladne hodnotia predovšetkým hospodársku politiku štátu, úroveň a rozvoj infraštruktúry, ako aj obchodnú a pracovnoprávnu legislatívu, dodáva König.
Podľa výsledkov IPP za 3. štvrťrok 2005 je pre podnikateľov stále najväčším sklamaním dlhodobo klesajúca položka "Vymáhateľnosť práva, funkčnosť súdnictva", ktorá klesla oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 2,61 % na najnižšiu hodnotu v histórii tvorby IPP 71,32 %. Aj podľa iných prieskumov PAS patrí táto oblasť spolu s odvodovým zaťažením v súčasnosti k najväčším problémom podnikateľského prostredia na Slovensku.
Tradične klesá aj položka "Úroveň byrokracie, korupcie na úradoch", ktorá s poklesom 2,07 % dosiahla hodnotu 77,73 bodu. Trojicu najhorších prvkov podnikateľského prostredia SR uzatvára "Zrozumiteľnosť, použiteľnosť a stálosť právnych predpisov" s poklesom 1,14 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku.
Kým počas predošlých 12 mesiacov rástla hodnota položky "Funkčnosť politického systému v štáte", v 3. štvrťroku 2005 zaznamenala pokles, pod čo sa podpísala politická nestabilita a blokovanie parlamentu v septembri tohto roka.
Základným obdobím na výpočet IPP bol 1. júl 2001 s referenčnou hodnotou indexu 100 bodov. Respondenti prvý raz hodnotili zmeny v podnikateľskom prostredí za 3. štvrťrok 2001. V súčasnosti PAS publikuje v poradí už 16. hodnotu indexu IPP, ktorá zachytáva jeho zmeny v 3. štvrťroku 2005. "Mapovanie podnikateľského prostredia dáva odpoveď tvorcom hospodárskej politiky, kde je ich snaha pozitívna a kde je vhodné prijať zásadné opatrenia," vysvetľuje König.
Podnikateľská aliancia Slovenska - stála konferencia CPHR o zlepšovaní podnikateľského prostredia (PAS) vznikla v novembri 2001. Jej zakladateľmi sú Centrum pre hospodársky rozvoj (CPHR) a Stredoeurópsky inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO. Chce sa pričiniť o skvalitnenie podnikateľského prostredia na Slovensku. Aliancia združuje podniky pôsobiace na Slovensku, ktoré ročne dosahujú tržby na úrovni 367 miliárd Sk a zamestnávajú približne 64 000 pracovníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:23