StoryEditor

Študenti nedobrovoľne prihlásení do ČSOB d.s.s. nemusia povinne platiť odvody

10.08.2005, 10:06
Autor:
TASRTASR

Bývalí žiaci základnej školy v Senci, ktorí sa stali nedobrovoľne klientmi ČSOB d.s.s., nemusia povinne platiť odvody. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré TASR poskytlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR a Sociálna poisťovňa (SP).
Niekoľko desiatok bývalých žiakov základnej školy na Mlynskej ulici č. 50 v Senci sa stalo nedobrovoľne klientmi ČSOB dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Podľa tvrdení ich rodičov sú na zmluvách o starobnom dôchodkovom sporení sfalšované podpisy ich detí, pričom podvod spáchal neznámy páchateľ. Ako ďalej uviedli rodičia poškodených študentov, ich deti boli do ČSOB d.s.s. prihlásené 1. júla a 25. júla ich tá istá osoba aj odhlásila. V zmluvách boli uvedené správne rodné čísla, čísla občianskych preukazov, adresy aj telefónne čísla. Na základe informácií zo strany rodičov poškodených študentov ČSOB d.s.s. začala zmluvy preverovať a zvažuje podanie trestného oznámenia na neznámeho páchateľa.
Ako TASR informoval hovorca MPSVR Martin Danko, 16-roční občania sa môžu stať účastníkmi dôchodkového sporenia iba v dvoch prípadoch. Buď nepokračujú ďalej v štúdiu a ukončili povinnú školskú dochádzku, alebo prispievajú dobrovoľne do 1. aj 2. piliera. "Keďže v uvedenom prípade boli daní poistenci 25. júla odhlásení, nemusia si ďalej platiť dobrovoľné odvody ani do SP ani do 2. piliera," povedal Danko. Túto informáciu TASR potvrdila aj Vladimíra Pôbišová, riaditeľka odboru komunikácie s verejnosťou SP.
Platnú zmluvu s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS) však môže zrušiť iba súd, SP na to podľa Pôbišovej právomoci nemá. Podľa nej, ak existuje podozrenie z podvodu, "musia sporitelia postupovať v súlade so svojimi právami a podstúpiť vec orgánom činným v trestnom konaní, ktoré majú kompetenciu zistiť, či a ako k podvodu došlo, a svojich práv sa musia domáhať na súde".
Ak k zrušeniu zmlúv súdom v prípade seneckých žiakov nedôjde, tí po odhlásení 25. júla odvody platiť nemusia a po skončení prvého roka účasti v 2. pilieri môžu vymeniť DSS. Potom to môžu robiť bezplatne každého pol roka. "Respektíve nemusia platiť žiadne odvody ani robiť iné kroky, na ich účet v 2. pilieri nebudú plynúť žiadne príspevky, následne, keď ukončia štúdium a zamestnajú sa, môžu sa rozhodnúť, v ktorej DSS budú mať svoj účet, a môžu začať prispievať," vysvetlil Danko.
Ak by k odhláseniu študentov z poistenia nedošlo, museli by platiť odvody z minimálneho vymeriavacieho základu, ktorým je výška minimálnej mzdy, v súčasnosti 6 500 Sk. Keďže sadzba poistného na starobné poistenie je pri dobrovoľne poistených zákonom stanovená na 18 %, na tento typ poistenia je potrebné odviesť 1 170 Sk mesačne.
lp gl

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 05:57