StoryEditor

Strana SMER-SD bude zvažovať návrat k bonifikácii úrokov pri hypoúveroch

29.05.2006, 17:06
Autor:
TASRTASR

Návrat k bonifikácii úrokov hypotekárnych úverov pri financovaní bývania bude zvažovať v zmysle svojho programu strana SMER - sociálna demokracia (SD), ak sa stane súčasťou novej vlády.
Strana SMER - SD, povedal jej expert na bytovú politiku Ľubomír Vážny, ponechá teraz fungujúce nástroje podpory bývania - Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB), systém stavebného sporenia a hypotekárneho financovania. "Chceme sa však zamyslieť nad opätovnou bonifikáciou úrokov pre hypoúvery, ale s určitým časovým obmedzením len dovtedy, kým sa mladá rodina, na ktorú chceme usmerniť bonifikáciu hypoúverov, ´nepostaví´ na nohy. To bude určitá ekonomická hranica: ak sa ´postaví´ na nohy, potom by sa rodine bonifikácia hypoúverov spätne odobrala, vysvetlil Vážny princíp solidarity premietnutý do bytovej oblasti.
Komerčné banky síce poskytujú občanov hypoúvery, ale bez možnosti priznania štátneho príspevku, ktorý bol zrušený. SMER - SD bonifikáciu úrokov pre hypoúvery prehodnotí, avizoval Vážny počas okrúhleho stola Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska s predstaviteľmi politických strán. Témou diskusie bolo stavebníctvo SR dnes a v budúcnosti v kontexte programov politických strán zostavených na obdobie 2006 až 2010.
Vážny ďalej povedal: "Momentálne nástroje na podporu bývania sú ŠFRB, ktorý je príliš rozdrobený do mnohých programov a stráca sa tým jeho zmysluplnosť." Mal by sa preto zamerať na tri základné priority, a to sú obnova bytových domov v rozsahu 15 až 20 000 bytov za rok, čo sa týka zatepľovania a odstránenia statických porúch. Následne pôjde "o stálu podporu obecného nájomného bývania, ale v nižšom rozsahu ako doteraz a iba tam, kde je zmysluplná". Poslednou oblasťou podpory zo ŠFRB by mali byť "zariadenia sociálnych služieb - táto oblasť bola veľmi zanedbávaná a musíme jej dať v rámci bývania jednu z priorít."
Z nástrojov bude dominovať ŠFRB. Poskytuje totiž najlacnejšie, a tým najprístupnejšie zdroje na rozdiel od ponuky úverov z portfólia hypobánk alebo stavebných sporiteľní. Chceme terajšie nástroje podpory bývania zachovať, niektoré sa možno budú aj prelínať a dopĺňať, uviedol Vážny.
Na tému obecné nájomné byty spresnil: "Na Slovensku ako keby sme išli stále od mantinelu k mantinelu: z bytového fondu bolo 80 % nájomných bytov, v súčasnosti je ich 3 až 4 % z bytového fondu, čo v číslach predstavuje 70 000 nájomných bytov a zvyšok 3,6 milióna bytov (80 %) tvora byty v súkromnom vlastníctve. Nájomné bývanie chce SMER - SD podporovať tam, kde je to vhodné a spoločensky žiaduce: nemôžme budovať nájomné byty na dedinách, kde sa veľakrát stalo, že bol problém obsadiť ich nájomníkmi.
V rozpore s koaličnými stranami SMER - SD nevidí reálne zapojenie súkromného sektora pri realizácii nájomného bývania. "Je veľmi ťažko do nájomného bývania v súčasných podmienkach zainteresovať podnikateľské subjekty. V prípade nájomných bytov by sa podľa jeho slov mali dotovať sociálne slabšie skupiny a veľmi malá časť tých ľudí, ktorí nechcú vlastniť byty v osobnom vlastníctve. "Dotácia pre sociálne slabších nemôže byť postavená na tom, že súkromná spoločnosť byty zrealizuje a potom ich prenajíma. Súkromná firma je totiž podľa Obchodného zákonníka orientovaná na tvorbu zisku a nie na charitatívny účel a taká tu neexistuje, upozornil Vážny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. september 2024 07:48