StoryEditor

SR môže získať v rokoch 2007-2013 ročne 51 mld.Sk na podporu zaostalých regiónov

03.06.2005, 19:42
Autor:
TASRTASR

Približne 51 miliárd SKK ročne môže získať Slovensko z vyše 336 miliárd EUR, ktoré bude mať EÚ k dispozícii v rokoch 2007 až 2013 na podporu zaostalých regiónov, konkurencieschopnosti, inovácií, moderných technológií a ľudských zdrojov a cezhraničnej spolupráce.
Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Vladimír Maňka informoval dnes novinárov v Banskej Bystrici, že súhrnný dokument o uvedených finančných perspektívach, o ktorom doteraz diskutovali v jednotlivých výboroch, prerokujú na budúci týždeň poslanci v Štrasburgu. Európska komisia (EK) navrhla zmenené pravidlá čerpania a hospodárenia v uvedenom programovom období. Poslanci k nim vo výboroch podali 600 pozmeňujúcich návrhov. "Slovenskí a českí zástupcovia v EP navrhli, aby daň z pridanej hodnoty (DPH) zostala naďalej oprávneným nákladom pre jej neplatcov, teda mestá, obce a vyššie územné celky. Ak návrh neprejde, budú v nevýhode investori v tých krajinách, kde je vyššia sadzba DPH, čo sa týka aj SR. V porovnaní s Českou republikou budú mať napríklad pri stavebných investíciách naše samosprávy horšie podmienky o 14 %, keďže naša DPH je 19 % a ich 5 %. DPH do štátnej pokladnice zaplatia obce a mestá. Štát tak získa peniaze bez akéhokoľvek pričinenia. To je voči samosprávam nespravodlivé. V tom prípade budeme hľadať mechanizmus, aby štát DPH samospráve vrátil vo forme spolufinancovania," tvrdil Maňka.
Ďalším významným pozmeňujúcim návrhom je podľa neho fakt, aby súkromný kapitál mohol byť partnerom - spolufinancovateľom pre projekty financované z verejných zdrojov. Ušetrili by sa tak peniaze zo štátneho rozpočtu a rozpočtov samospráv.
Návrh zmien sa týka tiež predĺženia financovania zložitých a rozsiahlych projektov na viac ako tri roky, ktoré navrhuje EK. Ak by totiž v tomto čase realizujúci subjekt projekt nedokončil, peniaze, ktoré dovtedy nevyčerpal, prepadnú v prospech rozpočtu EÚ. To je v prípade niektorých projektov veľmi tvrdý limit, podotkol europoslanec. Preto ho navrhujú v opodstatnených prípadoch predĺžiť.
"Finančné perspektívy závisia od dohody EK, EP a Európskej rady. Nie sú záväzné, môžu sa meniť, respektíve sa môže meniť počas roka rozpočet. Záväznými sa stanú až po ratifikovaní Európskej ústavnej zmluvy. Verím, že aj po doterajších dvoch neúspešných referendách o jej prijatí, bude, i keď neskôr, schválená, a finančné perspektívy sa stanú jej súčasťou," dodal europoslanec.
(1 EUR = 38,980 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 16:20