StoryEditor

Nepretržité rádiové vysielanie dopravných informácií aj na Slovensku

06.05.2007, 12:01
Autor:
TASRTASR
Na Slovensku sa pripravuje nepretržité rádiové vysielanie dopravných informácií v reálnom čase v jazyku vodiča o aktuálnej situácii na ceste, kde sa práve nachádza (RDS TMC).

Autá však musia byť vybavené lokalizačným systémom.

Prvé testy prebehli v rámci projektu CONNECT (Integrované dopravné systémy), ktorý riešia vo Výskumnom ústave dopravnom v Žiline (VÚD). "Na budúci rok sa má začať systém prevádzkovať, pričom informácie sa budú sústreďovať a spracovávať v Dopravnom informačnom centre v Bratislave," povedal pre TASR odborný pracovník VÚD Ján Mikula.

Dopravné centrum bude vodičom poskytovať nepretržité informácie prostredníctvom Slovenského rozhlasu. Do systému sa zapoja aj ďalšie organizácie v cestnej doprave. "Bude to polícia, záchranný systém alebo Národná diaľničná spoločnosť. V súčasnosti sa už podpisujú zmluvy," spresnil Mikula.

S rádiovým vysielaním dopravných informácií majú dobré skúsenosti v západnej Európe, kde cestná sieť čelí sústavnému nárastu dopravy a overujú ho v Česku. "Systém výrazne pomáha zvyšovať bezpečnosť na cestách, zlepšuje kvalitu cestovania a približne o 10 % znižuje emisie CO2, najmä v mestských oblastiach. Je súčasťou medzinárodného programu Easyway," dodal Mikula.

Dopravné informačné centrum v Bratislave sa v rokoch 2007-2008 vybaví technológiou, v budúcom roku sa majú podpísať Memorandá porozumenia s vybranými štátmi EÚ o cezhraničej spolupráci. V roku 2009 by sa malo Slovensko napojiť na európsky systém rádiového vysielania dopraných informácií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 10:49