StoryEditor

Srbsko sa púšťa do konfrontácie s Medzinárodným menovým fondom

07.09.2005, 17:28
Autor:
TASRTASR

Srbsko sa púšťa do konfrontácie s Medzinárodným menovým fondom (MMF), pretože nedodržalo dôležité záväzky. Kľúčovým bodom je nerealizovaná privatizácia plynárenského priemyslu a dôchodková reforma. Takto sa stáva bezpredmetným odpustenie srbskej pôžičky vo výške 650 miliónov USD, v prepočte 19,97 miliardy SKK, zo strany Parížskeho klubu.
MMF požadoval do októbra privatizáciu väčšinového podielu v štátnom plynárenskom podniku NIS. Vláda však zamýšľa privatizovať iba menšinový podiel a ani pri nej nedodržala požadovaný časový plán. Predloha vládneho návrhu dôchodkovej reformy je rovnako nedostačujúca, pretože jej realizácia by zvýšila už teraz vysokú infláciu. Navyše vláda neuskutočnila niektoré dôležité reformné kroky, chýba napríklad zákon o národnej banke a návrh štátneho rozpočtu na rok 2006.
Srbsko v roku 2001 uzatvorilo s Parížskym klubom veriteľov dohodu o odpustení dlhov, podľa ktorej je toto odpustenie viazané na hospodárske reformy kontrolované MMF. Vtedy bolo Srbsku odpustených 2,3 miliardy USD z celkového dlhu 4,5 miliardy USD. Teraz by malo byť Belehradu odpustených ďalších 650 miliónov, USD ako odmena za prechod od starého plánovaného hospodárstva na trhové.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.
(1 USD = 30,726 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 05:22