StoryEditor

Nemecký energetický koncern E.ON uvažuje o dovoze plynu z Iránu

17.01.2006, 07:44
Autor:
TASRTASR

Šéf nemeckého energetického koncernu E.ON Wulf Bernotat v dnes publikovanom interview povedal, že jeho spoločnosť uvažuje o nákupe plynu z Iránu. Pripustil však, že akýkoľvek krok týmto smerom môže naraziť na politické prekážky.
Bernotat pre denník Handelsblatt povedal, že ruský plynárenský gigant Gazprom je síce spoľahlivý partner, avšak "vždy sme kládli dôraz na širokú bázu dodávateľov". Na otázku, aké sú alternatívy k ruskému plynu, uviedol plány výstavby plynovodu, ktorý by privážal plyn z Iránu do Európy. "Skúmame aj túto možnosť," povedal. "Ťažko môžeme popierať, že druhé najväčšie svetové zásoby plynu ležia v Iráne," dodal šéf nemeckého energetického koncernu. "Tento plyn si nájde svoj trh, nech je to kdekoľvek. Je mnoho krajín, ktoré sa menej politicky znepokojujú než my, alebo Američania," uviedol. Bernotat pripustil, že nie je isté, či sa projekty v Iráne nakoniec zrealizujú, alebo nie, avšak podľa neho je potrebné preskúmať komerčné možnosti takejto spolupráce.
Nemecko, Británia a Francúzsko minulý týždeň deklarovali, že viac než dvojročné rozhovory s Iránom o jeho jadrovom programe sú na mŕtvom bode a vyzvali, aby bola táto záležitosť predložená Bezpečnostnej rade OSN. Irán trvá na tom, že jeho jadrový program slúži na mierové účely, avšak západné krajiny namietajú, že obohacovanie uránu môže viesť k výrobe materiálu pre jadrovú bombu. Ako informoval hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí Martin Jäger, spor okolo jadrového programu a rokovania o plyne sú dve rozdielne veci. "Na jednej strane je politický postoj vlády v otázke iránskeho jadrového programu; navyše možno existujú, a ja o tom nie som informovaný, spoločnosti, ktoré rokujú o záležitostiach týkajúcich sa energetiky. Jedna vec neodporuje druhej," povedal Jäger.
Informovala o tom agentúra AP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 09:42