StoryEditor

SR si v indexe hospodárskej slobody znovu polepšila

05.01.2006, 16:50
Autor:
TASRTASR

Slovenská republika si v Indexe hospodárskej slobody 2006 v porovnaní s vlaňajškom zlepšila skóre z 2,43 na 2,35 bodu a zo 157 hodnotených krajín sa umiestnila na 34. mieste. Index vydáva uznávaný americký konzervatívny ústav Heritage Foundation (HF), pričom škála hodnotenia je od 1 do 5 bodov a čím nižší je počet bodov, tým viac je v danej krajine hospodárskej slobody.
Slovensko v indexe dosiahlo v jednotlivých kategóriách nasledujúce hodnotenie: zahraničný obchod 2,0; daňové zaťaženie 2,0; štátne zásahy 2,0; peňažná politika 3,0; pohyb kapitálu a zahraničné investície 2,0; bankovníctvo 1,0; mzdy a ceny 2,0; vlastnícke práva 3,0; regulácie 3,0; tieňová ekonomika 3,5 bodu.
V komentári o hodnotení krajiny sa okrem iného uvádza, že Slovenská republika sa za vlády stredopravicovej koalície, pod vedením premiéra Mikuláša Dzurindu, usiluje o realizáciu rozsiahlych reforiem, ktoré ju majú priviesť k hospodárskej prosperite.
Oceňuje sa aj zahranično-obchodná politika Slovenska, ktorá je teraz o bod lepšie hodnotená než vlani. V dôsledku rastu štátnych výdavkov dostala SR za kategóriu daňové zaťaženie o 0,2 bodu horšie hodnotenie. Vcelku dobré je hodnotenia v kategórii pohyb kapitálu a zahraničné investície. Najvyššie ohodnotená bola otvorenosť bankovníctva SR. Pokiaľ ide o uplatňovanie majetkových práv, skóre zhoršuje pomalá práca súdov a pomerne ťažká vymožiteľnosť práva. V odstraňovaní rozličných prekážok v podnikaní urobilo Slovensko oveľa viac ako mnohé iné krajiny, ale veľa problémov ešte zostáva. Nachádzajú sa v nedostatku transparentnosti v podnikateľskej oblasti a v neefektívnosti správneho aparátu. Pozíciu SR v indexe HF zhoršuje rozsah tieňovej ekonomiky.
Heritage Foundation zostavuje rebríčky ekonomickej slobody už 12. rok, používa pri tom 10 kritérií, ktorým prikladá hodnotenie 1 až 5, pričom 5 znamená najhoršie. Spriemerovaním všetkých 10 kritérií sa dosiahne konečný bodový zisk ekonomiky. Slobodný obchod, daňové a odvodové zaťaženie, vládne zásahy, menová politika, tok kapitálu a zahraničné investície, bankový a finančný sektor, mzdy a ceny, vlastnícke práva, regulácie a rozsah čiernej ekonomiky, to všetko sú hodnotiace kritériá, ktoré spoluurčujú mieru slobody ekonomiky.
Index ekonomickej slobody rozdeľuje krajiny podľa dosiahnutých bodov na krajiny so slobodnou, prevažne slobodnou, prevažne neslobodnou a neslobodnou ekonomikou.
Informovala o tom Heritage Foundation na svojej internetovej stránke.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 17:39