StoryEditor

Fed ponechal úrokové sadzby nezmenené

26.10.2006, 11:44
Autor:
TASRTASR

Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní v USA funkciu centrálnej banky, ponechal po tretí raz za sebou úrokové sadzby nezmenené. Takže kľúčová úroková sadzba v USA zostáva na úrovni 5,25 %.
Federálny výbor pre operácie na voľnom trhu (FOMC) Fed, ktorý má na starosti zmenu úrokových sadzieb, uviedol ako dôvod ochladzovanie americkej ekonomiky. Upozornil, že bude aj naďalej pozorne monitorovať cenové tlaky.
Fed v auguste po 17 zvýšeniach v rade prerušil svoj cyklus sprísňovania menovej politiky, s ktorým začal v polovici roka 2004, aby utlmil inflačné tlaky. V auguste s totiž začali množiť signály, že zvyšovanie úrokových sadzieb ochladilo trh s nehnuteľnosťami a spomalilo rast spotrebiteľských výdavkov. Trhy dnešné rozhodnutie centrálnej banky očakávali. Mnoho analytikov prognózuje, že úrokové sadzby môžu zostať nezmenené na terajšej úrovni aj rok. Podľa nich sa ekonomika spomalila dostatočne, aby uvoľnila inflačné tlaky.
Pre dnešné rozhodnutie hlasovalo 10 členov FOMC proti jednému hlasu. Už tretí raz po sebe rozhodnutiu o ponechaní úrokových sadzieb oponoval prezident richmondského Fedu Jeffrey Lacker. Lacker sa opätovne vyslovil pre ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb o štvrť percentuálneho bodu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 17:56