StoryEditor

Japonsko potrebuje zvýšiť spotrebnú daň o 3-5 % aby znížilo obrovský verejný dlh

24.07.2006, 14:13
Autor:
TASRTASR

Japonsko bude pravdepodobne potrebovať 3 až 5-% zvýšenie spotrebnej dane, aby bolo schopné vysporiadať sa s hrozivým verejným dlhom. Dnes to oznámil poslanec japonského parlamentu za vládnucu Liberálno-demokratickú stranu (LDS) Toranosuke Katajama.
"Musíme zostaviť plán, ako znížiť obrovský dlh a zároveň získať porozumenie verejnosti," povedal Katajama, generálny sekretár LDS. Zároveň dodal, že rokovania o daňovej reforme by sa mali ukončiť vo fiškálnom roku, ktorý začne v apríli 2008, aby nasledujúci rok mohla prebehnúť diskusia v japonskom parlamente.
Väčšina poslancov japonského parlamentu považuje zvýšenie spotrebnej dane za nevyhnutné. Kedy a o koľko sa súčasná 5-% spotrebná daň v Japonsku zvýši, je však politicky veľmi kontroverzná otázka, keďže japonská vláda sa snaží znížiť verejný dlh bez toho, aby uškodila zotavujúcej sa ekonomike krajiny.
Posledné zvýšenie spotrebnej dane v apríli 1997 mnohí ekonómovia odsudzovali kvôli oslabeniu spotreby, čo odštartovalo recesiu a viedlo k úplnej porážke LDS vo voľbách do Hornej snemovne v nasledujúcom roku. Keďže najbližšie voľby do Hornej snemovne japonského parlamentu sú naplánované na budúci rok, niektorí politici požadujú, aby sa otázka zvyšovania spotrebnej dane posunula aspoň o jeden rok. Podľa šéfa sekcie, ktorá sa v rámci LDS zaoberá daňovou problematikou, zvýšenie spotrebnej dane pravdepodobne nastane až vo fiškálnom roku, ktorý sa začne v apríli 2009 potom, čo japonská vláda a vládnuce strany v roku 2007 rozhodnú o výške budúcej spotrebnej dane, čo v roku 2008 umožní prijatie potrebných zákonov. Predpokladá sa, že obrovský japonský verejný dlh do konca tohto fiškálneho roka, čiže do konca marca 2007, narastie na 775 biliónov JPY, v prepočte 202,127 bilióna SKK, čo zhruba predstavuje 150 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. Japonský verejný dlh je najvyšší spomedzi rozvinutých priemyselných krajín sveta.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(100 JPY = 26,081 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 01:57