StoryEditor

Tržby Enelu v prvom polroku prevýšili 19 mld. eur

07.09.2006, 10:44
Autor:
SITASITA

Tržby talianskej energetickej spoločnosti Enel, majoritného akcionára Slovenských elektrární, a.s. (SE), v prvom polroku stúpli medziročne o 18 % na 19,07 mld. eur. Tretia najväčšia energetická skupina v Európe podľa trhovej hodnoty hospodárila v prvom polroku s čistým ziskom vo výške 1,98 mld. eur, čo zodpovedalo 3,3-percentnému medziročnému rastu. Zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) vzrástol za šesť mesiacov do júna medziročne o 3,8 % na 4,36 mld. eur.
Rast tržieb a zisku spoločnosť pripisuje vyššiemu obratu zahraničných divízií, ako aj zvýšeniu tržieb z predaja elektriny v Taliansku. Tieto faktory kompenzovali vyššie výrobné náklady spôsobené rastom cien palív, dodala spoločnosť. "Silné finančné výsledky za prvý polrok odrážajú rast efektivity vo všetkých divíziách, ako aj silný rast našich zahraničných prevádzok," vyhlásil generálny riaditeľ Enelu Fulvio Conti. Conti očakáva, že čistý konsolidovaný zisk spoločnosti bude tento rok vyšší než vlani. Spoločnosť plánuje aj v druhej polovici roka presadzovať stratégiu zahraničnej expanzie.
Dokončením prevzatia Slovenských elektrární 28. apríla tohto potvrdil Enel stratégiu medzinárodného rastu a posilnil svoju pozíciu v strednej a východnej Európe. Celý proces vstupu spoločnosti Enel do SE trval viac ako 14 mesiacov, keďže transakčné dokumenty podpísala vláda SR s talianskym investorom 17. februára minulého roka. Za 66 % akcií v SE zaplatil Enel 839 mil. eur. Zvyšných 34 % akcií SE zostáva v rukách Fondu národného majetku SR.

(1 EUR = 37,514 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 13:55