StoryEditor

Popradský priemyselný park zrejme čaká rozširovanie

18.01.2006, 16:37
Autor:
TASRTASR
Možnosť rozšírenia priemyselného parku v Poprade-Matejovciach o ďalších 20 hektárov naznačil primátor mesta Anton Danko. Vyplýva to z rastúceho záujmu domácich i zahraničných investorov, ktorý bude ďalej gradovať.

Možnosť rozšírenia priemyselného parku v Poprade-Matejovciach o ďalších 20 hektárov naznačil primátor mesta Anton Danko. Ako povedal pre TASR, vyplýva to z rastúceho záujmu domácich i zahraničných investorov, ktorý bude ďalej gradovať.
"Hoci niektorým ponúkli priestory priemyselných parkov v iných oblastiach Slovenska, vrátane Bratislavy, hlavne talianski investori uprednostňujú Poprad," spresnil Danko.
Záujem o podtatranské okresné sídlo môže súvisieť s doterajšími skúsenosťami z pôsobenia investorov v Poprade. Prvou zahraničnou firmou v regióne bol Whirlpool, ktorého európska centrála sídli v Taliansku.
Výrobca záhradnej techniky talianska spoločnosť Global Garden Product bola zase prvou, ktorá vlani v novembri podpísala s mestom Poprad zmluvu o vstupe do priemyselného parku. V popradskej pobočke predpokladá vytvoriť 300 pracovných miest.
"V súčasnosti sú podpísané zmluvy s dvoma firmami, ktoré pokryjú dve tretiny doterajšej kapacity priemyselného parku, ale činnosť druhej zabrzdil vlani archeologický nález na tomto území," uviedol primátor. Ide o drevenú stavbu pod zemou, akýsi bunker, ktorým sa v súčasnosti zaoberajú archeológovia. Výsledky analýzy dreva by mali odhaliť vek stavby a jej význam. Závery môžu ovplyvniť pokračovanie prác v časti nálezu, prípadne ich presmerovanie.
Základy priemyselného parku v Poprade-Matejovciach s rozlohou niečo viac ako 9 hektárov položili koncom júna 2005. Infraštruktúra je však dimenzovaná na rozšírenie najmenej na 20 ha podľa záujmu investorov.
O správcovstvo v priemyselnom parku sa začala zaujímať ďalšia spoločnosť, tentoraz zo Žiliny, ktorá uvažuje o jeho rozšírení. Doterajším developerom je prešovská spoločnosť RoTTel, ktorá tiež predpokladá rozšírenie parku. Mesto bude o ponukách rokovať, avšak finančne participovať na rozširovaní priemyselného parku už neplánuje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 13:26