StoryEditor

Slatinská bryndza získala v európskej súťaži čerstvých syrov 2. miesto

20.12.2006, 11:40
Autor:
TASRTASR

Diplom a medailu za druhé miesto v celoeurópskej súťaži čerstvých syrov získala v týchto dňoch v Taliansku slovenská bryndza vyrobená v Bryndziarni a syrárni, s. r. o., Zvolenská Slatina. Cenu dostala na salóne gastronomických výrobkov a špecialít v Cremone v konkurencii niekoľkých európskych krajín, vrátane syrárskych veľmocí, ako sú Taliansko, Francúzsko či Rakúsko.
"Na súťaži sme sa zúčastnili na základe pozvania zástupcov našej ambasády v Ríme," povedal TASR riaditeľ bryndziarne Sven Harman. Výrobok zaslali prostredníctvom mäsiarskej spoločnosti z Prievidze, ktorá sa už predtým na salóne v Cremone zúčastnila.
Podľa Harmana ide už o druhé ocenenie v krátkom čase, keď v roku 2004 získali so svojím ovčím syrom Merino druhé miesto na syrárskej olympiáde v rakúskom Innsbrucku.
Bryndza ako špecifický slovenský výrobok, od ktorého si pred vstupom do EÚ mnoho sľubovali nielen jej výrobcovia, sa dobre predáva najmä v krajinách strednej Európy. Jej odbytu sa darí najmä tam, kde má svoje historické korene a kde ju ľudia dlhodobo poznajú.
"Okruh pôsobnosti našej bryndze sa po vstupe do únie ohraničil len na krajiny strednej Európy, okrem Slovenska teda na Čechy, Poľsko, Maďarsko a Rakúsko a čiastočne Nemecko," konštatoval Harman. Aj v týchto krajinách však už existujú mnohé jej napodobeniny a predaj sa tak stále viac sústreďuje na domáci trh.
Slatinská spoločnosť, ktorá na budúci rok oslávi 210. výročie založenia, predala tento rok na Slovensku asi 750 ton bryndze. Približne štvrtina z vyrobených viac ako 1 000 ton putovala najmä do Maďarska a najnovšie i do Poľska.
Najväčšie problémy spôsobuje bryndziarom v poslednom čase najmä politika obchodných reťazcov, ktoré každoročne zvyšujú koncovú cenu, výrobcom ju však navyšovať nedovoľujú. "Nevytvárame tak dostatočný zisk, aby sme mohli ďalej investovať," poznamenal Harman.
Vedenie firmy plánuje v budúcom roku o niečo zvýšiť výkup ovčieho syra zo salašov. Kapacity na zvýšenie výroby stále sú. Dnes syr a ovčie mlieko vykupuje asi od 40 dodávateľov, niekoľko ďalších im dodáva kravské mlieko.
Bryndziareň vo Zvolenskej Slatine založila rodina Molecovcov v roku 1797. Výroba tak beží nepretržite už 210 rokov. Spoločnosť v súčasnosti zamestnáva 50 ľudí - ich počet sa však v sezóne mierne zvyšuje.
Bryndzu dnes na Slovensku vyrába 6 tradičných prevádzkarní a 3 mliekarne. Celková ročná produkcia je asi 4 000 ton.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 00:51