StoryEditor

Ford plánuje drastické zníženie nákladov vo svojich amerických podnikoch

14.09.2005, 19:05
Autor:
TASRTASR

Druhá najväčšia americká automobilka Ford plánuje v rámci reštrukturalizačného programu drastické zníženie nákladov v svojich severoamerických podnikoch.
"Musíme byť veľmi agresívni, pokiaľ ide o kontrolu nákladov," povedal výkonný riaditeľ Ford Motor Company Jim Padilla dnes vo Frankfurte nad Mohanom na medzinárodnom automobilovom veľtrhu IAA. Detaily plánovanej reštrukturalizácie, ktorej zámerom je odstránenie strát automobilky v USA, zverejní Ford na jeseň. Padilla nevylúčil ani zatváranie podnikov a škrtanie pracovných miest.
Minulý týždeň Ford informoval o reorganizácii manažmentu. Za americké obchody bude od októbra zodpovedný Mark Fields, ktorý prevezme funkciu výkonného viceprezidenta spoločnosti. Fields má 44 rokov a doteraz viedol Premier Auto Group (PAG) a FordEurope. Pod PAG patria značky ako Aston Martin, Land Rover, ďalej švédske Volvo a britská luxusná značka Jaguar.
Fields dnes nechcel stanoviť termín, od ktorého bude Jaguar opäť ziskový. Podľa predchádzajúcich vyhlásení sa mal Jaguar vrátiť do ziskovej zóny v roku 2007. Fields naposledy uviedol, že Jaguar začne znižovanie svojich nákladov zatvorením jedného britského podniku.
Ford je pod veľkým tlakom ohľadne znižovania nákladov predovšetkým potom, ako ratingové agentúry znížili rating automobilky na špekulatívnu úroveň (Junk). Ford bojuje so zvyšovaním konkurencie, poklesom podielu na kľúčovom americkom trhu a nárastom nákladov na materiál a sociálne výdavky. Tento rok už dvakrát korigoval smerom dole svoje prognózy zisku.
Informovala o tom agentúra Reuters na svojej internetovej stránke www.reuters.de.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 01:38