StoryEditor

EK odporučila vstup Malty a Cypru do eurozóny v roku 2008

16.05.2007, 14:03
Autor:
SITASITA

Malta a Cyprus sú pripravené vstúpiť do eurozóny na začiatku budúceho roka, vyhlásila v stredu Európska komisia (EK). Odporúčanie exekutívy Európskej únie spolu s podobným názorom Európskej centrálnej banky otvára pre tieto dva stredomorské ostrovy cestu do v súčasnosti 13-člennej eurozóny. "Malta a Cyprus spĺňajú nevyhnutné podmienky pre prijatie európskej jednotnej meny," uvádza sa v odporúčaní EK adresovanom ministrom financií EÚ.
Cyprus a Malta vstúpili do Európskej únie v máji 2004 spolu s ďalšími ôsmimi postkomunistickými krajinami zo strednej a východnej Európy. Politici na Malte a Cypre očakávajú, že prijatie eura podporí rast turizmu a zahraničných investícií. Malta so 400 tis. obyvateľmi a Cyprus s 800 tis. obyvateľmi budú mať však malý dopad na ekonomiku eurozóny, ktorá má približne 315 mil. obyvateľov.
Z nových členov EÚ prijalo zatiaľ euro len Slovinsko, a to 1. januára 2007. Podľa ekonómov Slovensko by malo dosiahnuť svoj cieľ vstupu do eurozóny v roku 2009. ČR, Poľsko, Maďarsko však pravdepodobne prijmú euro až po roku 2010 vzhľadom na ich vysoké deficity verejných financií. Baltické krajiny - Estónsko, Litva a Lotyšsko, ako aj Rumunsko a Bulharsko, ktoré vstúpili do EÚ 1. januára 2007, nemajú podľa ekonómov blízke vyhliadky na prijatie eura kvôli vysokej inflácii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 00:44