StoryEditor

Deficit bežného účtu PB za deväť mesiacov 101,4 mld. Sk

29.11.2006, 12:46
Autor:
SITASITA

Deficit bežného účtu platobnej bilancie (PB) Slovenska predstavoval podľa predbežných údajov Národnej banky Slovenska (NBS) za prvých deväť mesiacov tohto roka 101,4 mld. Sk. V medziročnom porovnaní sa tak prehĺbil o 33,2 mld. Sk. V samotnom septembri bol pritom schodok bežného účtu PB na úrovni 14,4 mld. Sk, kým v rovnakom období pred rokom predstavoval 7 mld. Sk. Vytvorený deficit obchodnej bilancie sa pritom v septembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zvýšil, rovnako si kvôli vyšším výplatám dividend pohoršila aj bilancia výnosov. Mierne vyšší deficit ako v auguste vykázala aj bilancia bežných transferov a tak jedinou položkou, ktorá sa v septembri vyvíjala lepšie, bola bilancia služieb. Informovala o tom NBS.
Bilancia výnosov si v samotnom septembri síce medziročne polepšila o 500 mil. Sk z vlaňajšieho schodku 6 mld. Sk na tohtoročný 5,5 mld. Sk, za prvých deväť mesiacov však deficit bilancie výnosov predstavoval až 51,2 mld. Sk a bol o 13,8 mld. Sk vyšší ako v rovnakom období vlani. Deficit bilancie výnosov z investícií za deväť mesiacov sa medziročne prehĺbil o 15,9 mld. Sk na 73,6 mld. Sk. Bežné transfery ku koncu septembra dosiahli deficit 500 mil. Sk a medziročne si tak mierne pohoršili z vlaňajšieho schodku 300 mil. Sk. V samotnom septembri pritom bežné transfery vykázali schodok 2,1 mld. Sk. Bilancia služieb si v septembri ako jediná polepšila, keď jej prebytok medziročne vzrástol o 2,2 mld. Sk na 2,7 mld. Sk, celkovo za prvých deväť mesiacov však vykázala prebytok 13,9 mld. Sk, čo bolo o 5,2 mld. Sk viac ako pred rokom.
Obchodná bilancia vykázala v septembri schodok v objeme 9,5 mld. Sk a v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa zvýšil o 5,1 mld. Sk. Celkovo dosiahol deficit zahraničnoobchodnej bilancie za deväť mesiacov 63,6 mld. Sk, oproti schodku 39,2 mld. Sk v rovnakom období minulého roka. V septembri sa pritom spomalila medziročná dynamika ako dovozu, tak aj vývozu, keď tempo rastu dovozu dosiahlo 28,4 % a tempo rastu vývozu bolo 21,9 %. Odzrkadlilo sa to aj na vykázanom deficite zahraničnoobchodnej bilancie, ktorý bol v septembri vyšší ako očakávala NBS, a to najmä vplyvom vyššej ako očakávanej úrovne dovozu.
V septembri sa podľa NBS vo vývoze očakáva pokračovanie vysokého medziročného rastu vývozu na úrovni predchádzajúceho mesiaca, čo by sa malo prejaviť aj medzimesačným nárastom vývozu. Vzhľadom na vyššiu ako očakávanú úroveň dovozu dosiahnutú v septembri, možno podľa centrálnej banky očakávať iba mierny nárast hodnoty dovezeného tovaru.
V novembri a v decembri centrálna banka očakáva pokračovanie vysokej medziročnej dynamiky vývozu, avšak v decembri sa predpokladá vplyvom sezónnosti výrazný medzimesačný pokles. Dovoz by mal v novembri dosiahnuť podobnú úroveň ako v predchádzajúcom mesiaci, najmä zásluhou vysokého dovozu polotovarov, čo je dôsledok rastúceho vývozu, a pod sezónnym vplyvom aj tovarov na konečnú spotrebu. V decembri sa predpokladá výraznejší pokles dovozu, najmä vplyvom nižšieho dovozu polotovarov a tovarov na konečnú spotrebu. Pokračovanie klesajúceho trendu cien ropy by sa pritom tiež mohlo prejaviť výraznejším ako očakávaným poklesom vývozu a dovozu surovín. "Celkovo možno očakávať pokračujúce vysoké vývozy, pričom sa predpokladá najmä vysoký vývoz automobilového a elektrotechnického priemyslu, čo by sa mohlo v ďalších mesiacoch prejaviť v zlepšovaní salda zahraničného obchodu," konštatuje NBS.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 12:47