StoryEditor

Čínsky parlament schválil zákon o majetku

16.03.2007, 12:50
Autor:
SITASITA

Čínsky parlament v piatok schválil dôležitý zákon o majetku, ktorý posilní ochranu súkromných podnikov a majetku. Zákon podporilo v posledný deň výročného zasadnutia parlamentu 2 799 poslancov, 52 bolo proti a hlasovania sa zdržalo 37 zákonodarcov.
Zákon silne kritizovala malá, ale stále vplyvná skupina akademikov a bývalých komunistických funkcionárov, ktorí v ňom vidia ohrozenie vedúcej úlohy štátu a možnosť pre nekontrolovanú privatizáciu, ktorá iba zväčší narastajúci rozdiel medzi bohatými a chudobnými. Táto opozícia a rozpor v komunistickom vedení o znížení primátu štátneho vlastníctva zapríčinili, že o zákone sa diskutovalo približne 14 rokov, kým v tomto roku predložili jeho konečnú verziu.
Cieľom zákona o majetku je poskytnúť rovnakú ochranu súkromného a verejného majetku. Súkromný sektor, vrátane zahraničných investícií, postupne silnel od naštartovania ekonomických reforiem v krajine ku koncu 70.-tych rokoch. Na hrubom domácom produkte krajiny sa teraz súkromný sektor podieľa približne 65 % a na daňových príjmoch do 70 %. Popri súkromných firmách zákon tiež chce posilniť práva ľudí, ktorí si kupujú domy, ako aj farmárov, ktorí často stratili svoju pôdu kvôli projektom infraštruktúry a výstavby domov a dostali malú alebo žiadnu kompenzáciu.
Čínsky parlament v piatok tiež schválil zákon o dani z príjmov, ktorý ukončil tridsaťročné obdobie daňových úľav pre zahraničných investorov. Daňová sadzba z príjmov väčšiny firiem sa zjednotí na úrovní 25 %. Doteraz čínske spoločnosti platili 33-percentnú daň, zatiaľ čo zahraniční investori boli prvé dva roky oslobodení od daní a neskôr platili daň z príjmu vo výške 10 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 14:31