StoryEditor

Slovensko odovzdalo návrh novej dohody o Gabčíkove

19.12.2006, 17:36
Autor:
TASRTASR

lovenská strana dnes v Budapešti odovzdala maďarskej strane návrh novej dohody o Sústave vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVDGN). Delegácie SR a Maďarska rokovali pod vedením splnomocnencov vlád Dominika Kocingera a Györgya Erdeyho.
Podľa Kocingera v návrhu dohody SR akceptuje, že obe krajiny sú už v EÚ, že už pri rokovaniach pracovných skupín sa brali európske normy do úvahy, a vychádza z rozsudku Medzinárodného súdneho dvora.
"Pokladáme zmluvu z roku 1977 stále za platnú, a teda dodržiavame odporúčanie v tom smere, že máme dobromyseľne rokovať o všetkých otázkach, ktoré vedú k naplneniu cieľov zmluvy," povedal v prestávke rokovania delegácií pred novinármi Kocinger, podľa ktorého druhým dôležitým dokumentom, o ktoré sa budú delegácie v ďalších rokovaniach opierať, je predstava maďarskej strany o aplikácii noriem Európskej únie, ktorú v písomnej forme predložili pred dvoma týždňami.
Podľa jeho vyjadrenia existujú rôzne názory nielen na obsah budúcej dohody, ale aj na technické riešenia, ktoré vyšli z rokovaní technických skupín. "Pochopiteľné je napríklad aj to, že predchádzajúce dohody vznikli v období, keď sme neboli členmi EÚ, a ani sa tak detailne nerokovalo o technických riešeniach. Obojstranne súhlasné stanovisko je, že nemožno zotrvávať na situácii, v ktorej sme boli," konštatoval.
"Návrh dohody sa zaoberá postojom k vodohospodárskemu režimu, bilancii vôd, plavebných podmienok, obnoviteľných zdrojov elektrickej energie a k maximálnej ochrane životného prostredia, pričom veľkú váhu kladieme na to, aby sme vypracovali strategické posúdenie všetkých návrhov, ktoré sa na tomto úseku Dunaja môžu vyskytnúť, poznamenal Kocinger a dodal, že to zahŕňa otázky plavby, ochrany životného prostredia, výstavby prístavov, ale aj rekreačných zariadení.
O maďarskom dokumente slovenský splnomocnenec povedal, že v ich návrhu je začať vyhľadávať také predpisy, podľa ktorých sa to, čo chce slovenská strana, nedá urobiť. Podľa jeho slov existuje záujem EÚ, a je tu aj záujem európskych plavebných spoločností, aby bola splavnosť Dunaja celý rok. EÚ veľmi tlačí, na celoročné splavnenie Dunaja.
"Počítame s tým, že keď sa nedohodneme, a už sme sa nedohodli na úrovni pracovných skupín, tak do toho vstúpi tretia strana, a tou stranou je EÚ," dodal Kocinger, podľa ktorého by sa potom na rokovaní zúčastnili aj experti únie.
Erdey potvrdil, že Maďarsko nemieni stavať dolný stupeň. O odovzdanom návrhu povedal, že maďarská strana o nej vie iba toľko, že materiál obsahuje slovenské stanovisko vedúce k úspešnému ukončeniu rokovaní. "Od zajtra ho začneme skúmať, navrhujeme prerokovať ho na plenárnom zasadnutí vládnych delegácií vo februári," dodal. Maďarský dokument podľa neho obsahuje návrh, podľa ktorého by sa otázka SVDGN dala vyriešiť aplikáciou európskych princípov a očakávaní.
Vládne delegácie SR a Maďarska sa dnes zhodli na tom, že rozšíria doterajšie monitorovanie vplyvov SVDGN. Nedohodli sa však zatiaľ na tom, či sa monitoring bude vykonávať na spoločnom úseku Dunaja, ako to navrhuje maďarská strana, alebo na úseku od Bratislavy až po Budapešť, ako to požaduje slovenská delegácia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 12:17