StoryEditor

Agrofert spojil THP Topoľčany, Hyza Žilina a Hydina Cífer

11.06.2007, 16:41
Autor:
TASRTASR
Na slovenskom trhu s hydinou oddnes začala oficiálne pôsobiť spoločnosť Hyza, a. s.. Ide o nástupnícku organizáciu po fúzii troch mäsokombinátov, ktorých vlastníkom je Agrofert Holding.

Na slovenskom trhu s hydinou oddnes začala oficiálne pôsobiť spoločnosť Hyza, a. s., so sídlom v Topoľčanoch. Ide o nástupnícku organizáciu po fúzii troch mäsokombinátov, THP Topoľčany, Hyza Žilina a Hydina Cífer, ktorých vlastníkom je a. s. Agrofert Holding. Po skončení valných zhromaždení (VZ) od 1. júla už de jure, aj de facto nebudú tieto tri spoločnosti existovať.

Ponechanie obchodnej značky aj po fúzii súvisí s jej lepšou znalosťou na trhu. Po úplnom dokončení fúzie sa neočakáva výraznejšie navýšenie objemu výroby, ale iba jej koncentrácia, čo spôsobí zníženie fixných nákladov. Hyza bude mať však lepšiu vyjednávaciu pozíciu voči obchodným partnerom doma aj v zahraničí.

O fúzii rozhodol Agrofert na základe minuloročných hospodárskych výsledkov menovaných podnikov. Túto transakciu odobrili dnes dve VZ akcionárov, THP Topoľčany a Hydina Cífer a s transakciou bez pripomienok súhlasil aj Protimonopolný úrad SR.

"Napriek tomu, že tri menované spoločnosti predtým pôsobili na trhu ako konkurenčné firmy, častokrát bojovali proti sebe, rozhodli sme sa, že najprv zjednotíme obchodnú stratégiu. Následne sme prikročili k ich právnemu spojeniu. Vznikla Hyza Topoľčany ako najväčšia spoločnosť na spracovanie hydiny na Slovensku, cenu transakcie však nebudem nateraz špecifikovať," uviedol generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva troch menovaných spoločností Ondrej Fačkovec dnes na tlačovej konferencii v Bratislave.

Podľa ekonomických analýz podľa neho ide fúziou o najvýhodnejšie riešenie pre budúcu existenciu menovaných výrobných podnikov, zachovanie ich výroby, ako aj ďalšieho rozvoja v rámci skupiny.

Všetky tri podniky, ktorých podiel na trhu SR predstavuje 55 %, boli vlani stratové - zavážila vtáčia chrípka a následné správanie sa konečných spotrebiteľov, dodal riaditeľ. Obrat okolo miliardy mali THP Topoľčany (1,4 mld. Sk) a Hyza Žilina (1,1 mld. Sk), čo podnik Hydina Cífer nedosiahol (800 mil. Sk). Ich vlastný kapitál predstavovalo 153 miliónov Sk. Zamestnávali spolu 1 400 ľudí, uviedol pre TASR Fačkovec. Asi 20 % výroby podniky vyvážajú do krajín Európskeho spoločenstva, časť do Česka, Poľska a Maďarska.

Dodal, že v roku 2007 sa plánuje investovať do nových technológií iba v mäsokombináte THP (Topoľčany) 220 miliónov Sk. Dôvodom tohto kroku manažmentu je fakt, že v okruhu 60 km je dostatok živej hydiny na spracovanie a v okruhu 50 km sa nachádzajú sklady tri maloobchodných reťazcov (Tesco, Kaufland, Lidl). Až 70 % produkcie menovaných podnikov smeruje do hypermarketov. V lokalite sú pozemky, aj dostatok pracovných síl.

V mäsokombinátoch v Žiline a Cíferi bude Agrofert naďalej pokračovať v podnikaní na terajšej úrovni - s dennou porážkou 45 000 kusov živej hydiny. Po modernizácii technológií v topoľčianskom závode však denná porážka sa počas budúceho roka zvýši z terajších 80 000 na 130 000 zvierat.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 08:26