StoryEditor

Euro posilňovalo po správe o silnom raste eurozóny

14.08.2006, 17:12
Autor:
SITASITA

Euro v prvom obchodovaní nového týždňa zhodnotilo voči japonskej mene po zverejnení prvého odhadu silného hospodárskeho rastu eurozóny v druhom kvartáli. V medzikvartálnom porovnaní rástla ekonomika eurozóny najrýchlejšie za posledných šesť rokov. Správa posilnila očakávania skorého rastu úrokových sadzieb v menovej únii. Euro podporili aj údaje o silnom hospodárskom raste Nemecka a Francúzska. Voči doláru sa však euro držalo na stabilnej úrovni, keďže americkú menu tiež podporovali vyhliadky rastu sadzieb.
Do 11:48 GMT bol kurz eura voči doláru stabilný 1,272 USD/EUR. Euro voči jenu zhodnotilo o približne 0,3 % na 148,35 JPY/EUR. Japonská mena oslabila aj voči doláru, a to o zhruba štvrtinu percenta na 116,59 JPY/USD. Jen v pondelok oslabil voči všetkým svetovým menám, pričom voči britskej libre spadol na osemročné minimum. Investori totiž očakávajú, že Bank of Japan bude držať úrokové sadzby na nízkej úrovni, zatiaľ čo centrálne banky na celom svete sadzby zvyšujú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 06:07