StoryEditor

Vodné elektrárne vyrábajú asi 18 % spotreby energie v SR

25.05.2007, 11:50
Autor:
TASRTASR

Vodné elektrárne vyrábajú približne 18 % spotreby energie na Slovensku. Spoločnosť Slovenské elektrárne spravuje v súčasnosti 34 vodných elektrární. Najstaršou je Malá vodná elektráreň Rakovec, ktorá patrí do prevádzkarne Dobšiná. Do prevádzky bola uvedená v roku 1912. Ďalších asi 180 malých vodných elektrární prevádzkujú súkromníci alebo firmy.
Inštalovaným výkonom 736 MW je najväčšou na Slovensku Prečerpávacia vodná elektráreň (PVE) Čierny Váh, ktorú sprevádzkovali v roku 1982 a dosiaľ vyrába elektrickú energiu podľa potrieb energetického dispečingu. "Dôležitá je pohotovosť, schopnosť riešiť mimoriadne situácie v energetickej sústave. V súčasnosti je elektráreň po rozsiahlych generálnych opravách strojnej časti prečerpávacích agregátov. Pred mesiacom sme ukončili aj rozšírenú bežnú opravu prietočnej turbíny, ktorá vyrába elektrickú energiu z prietoku rieky," povedal pre TASR vedúci prevádzkarne Čierny Váh Pavol Mojžiš. Dodal, že rekonštrukciou sa zvýšila spoľahlivosť a prevádzkové schopnosti elektrárne.
Na margo budúcnosti prečerpávacej elektrárne Mojžiš konštatoval, že zapojením do "rodiny európskych energetikov" bude narastať význam regulačných služieb, najmä pri výpadkoch veľkých zdrojov či neočakávanom náraste spotreby nielen v rámci Slovenska, ale aj širšieho regiónu.
V najväčšej vodnej elektrárni na Slovensku venujú osobitnú pozornosť ochrane životného prostredia. Príkladom je využitie stratového tepla blokových transformátorov, ktorým za pomoci výmenníkov vykurujú strojovňu elektrárne a priľahlú budovu. Za najvýznamnejší príspevok však považujú pohotovostný výkon PVE, pretože ak v tepelných elektrárňach musia udržiavať v pohotovosti turboagregát, spáli sa pritom na každý inštalovaný megawatt asi tisíc ton energetického uhlia za rok. V porovnaní s nimi PVE Čierny Váh tak zachráni ročne 735 00 ton energetického uhlia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:27