StoryEditor

Ropa zlacnela viac ako o dolár a opäť klesla pod hranicu 60 USD za barel

30.10.2006, 15:54
Autor:
TASRTASR

Ropa dnes zlacnela viac ako o dolár a opäť klesla pod psychologickú hranicu 60 USD za barel, v prepočte 1 721 SKK. Investori totiž uprednostnili iné komodity a čakajú na signály, ako vážne myslia členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) svoje rozhodnutie znížiť dodávky na svetové trhy.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy sa dnes pred obedom predával za 59,57 USD, čo je o 1,18 USD menej ako v piatok na konci obchodovania. Sveromorská ropa Brent zlacnela o 1,39 USD na 59,69 USD za barel.
Okrem toho prípadné zníženie dodávok zo strany kartelu sa na výške ropných rezerv v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom čierneho zlata, prejavia až po dlhšom čase. Doprava z Perzského zálivu do Spojených štátov totiž trvá niekoľko týždňov. Dovtedy investori podľa analytikov vidia väčšie šance inde. "Veľké špekulatívne fondy svoju pozornosť naďalej venujú iným komoditám, kde sú fundamenty jasnejšie," uviedol analytik spoločnosti Petromatrix Olivier Jakob. V najbližších dňoch by podľa Jakoba mohla ropa pokračovať v zlacňovaní.
Niektorí investori stále pochybujú, že OPEC do bodky splní svoje rozhodnutie od 1. novembra znížiť dodávky na svetové trhy o 1,2 milióna barelov ropy denne. Dodnes jedinými krajinami, ktoré svojich zákazníkov informovali o znížení dodávok sú Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty. Rafinérie, ktoré nakupujú ropu od iných veľkých producentov, ako je Irán a Kuvajt, zatiaľ nedostali potvrdenie zníženia dodávok.
Navyše, predbežné októbrové údaje, ktoré ukázali mierny nárast dodávok OPEC, posilňujú pochybnosti týkajúce sa zníženia. Kartel v októbri v priemere produkoval 30,18 milióna barelov ropy denne oproti 30,15 milióna barelov denne v septembri. A to aj napriek vyhláseniam Nigérie a Venezuely o ich znížení dodávok z vlastného rozhodnutia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 21:44