StoryEditor

Na pozemkoch vajnorského letiska vyrastie nový mestský obvod

09.11.2005, 18:17
Autor:
TASRTASR
Na ploche vajnorského športového letiska vznikne nový mestský obvod za asi 700 miliónov EUR, v prepočte 27,3 miliardy korún. Projekt sa bude primárne zameriavať na bývanie, čo si vyžiada výstavbu infraštruktúry, komerčných zón a kancelárskych priestorov.

Rakúska spoločnosť Immoconsult Leasinggesellschaft m.b.H. a izraelská developerská firma Elran Real Estate, ktoré spoločne kúpili pozemky vajnorského športového letiska v Bratislave s rozlohou 88 hektárov, investujú v tejto oblasti v nasledujúcich rokoch asi 700 miliónov EUR, v prepočte 27,3 miliardy SKK.
Na získaných pozemkoch vyrastie nový mestský obvod. Partneri by mali pripraviť spoločný plán rozvoja a svoje predstavy koordinovať s miestnou samosprávou. Projekt sa bude primárne zameriavať na bývanie, čo si vyžiada výstavbu infraštruktúry, komerčných zón, vybudovanie kancelárskych priestorov a logistických, resp. obchodných centier. "Spolu s mestom sa snažíme odhadnúť aktuálne potreby. Realizácia projektu si bude vyžadovať strategický program na najbližších 10 rokov," uviedol konateľ spoločnosti Immoconsult Helmut Tomanec.
Bratislavská mestská časť Vajnory je považovaná za územie, ktoré disponuje veľkým potenciálom pre urbanistický rozvoj. "Vajnory sú jediným smerom, kam Bratislava môže rasť. Je isté, že ceny pozemkov v tejto lokalite sa zvýšia," dodal Tomanec. Blízkosť medzinárodného letiska navyše zaručuje týmto priestorom vynikajúcu dostupnosť a spojenie s diaľnicou.
Immoconsult a Elran Real v minulosti spoločne úspešne vybudovali Hotel Hilton vo Varšave. Vzhľadom na rozsah vajnorského projektu sa rozhodli hľadať možnosti spolupráce s ďalšími partnermi. V projekte je preto aktívna aj firma British RP Capital Group a jeden lokálny partner.
Spoločnosť Immoconsult bola založená v roku 1987 ako 100-% dcéra Österreichische Volksbanken AG a v súčasnosti zamestnáva približne 120 ľudí. Ponúka komplexné služby od vyhľadávania vhodných lokalít až po výstavbu a ďalšie využitie.
Immoconsult začal expandovať do susedných krajín v roku 1992. Aktuálne má operačné jednotky a pobočky v Bulharsku, Rumunsku, v SR, Českej republike, Maďarsku a Poľsku. V oblasti projektového financovania sa od roku 1995 zúčastnila na financovaní viac ako 120 hotelov a komerčných projektov, pričom objem investícií presiahol 1 miliardu EUR.
TASR o tom informovali zástupcovia spoločnosti Immoconsult.
(1 EUR = 38,952 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 18:05