StoryEditor

Zamestnanci Hyundai Motor predlžujú štrajk za vyššie mzdy

30.06.2006, 13:10
Autor:
SITASITA

Zamestnanci juhokórejskej automobilky Hyundai Motor sa rozhodli predĺžiť štrajk za zvýšenie miezd a zlepšenie pracovných podmienok. Štrajk, ktorý mal podľa pôvodného plánu skončiť vo štvrtok, bude pokračovať aj na budúci týždeň v pondelok, potvrdil hovorca odborovej organizácie v Hyundai, Seo Bo-yeon. Zastavenie prác v troch juhokórejských závodoch Hyundai spôsobil automobilke výrobné straty v objeme 122 mld. juhokórejských wonov (KRW), uviedol hovorca spoločnosti William Park.
Odborová organizácia združujúca zamestnancov najväčšej juhokórejskej automobilky vyhlásila tento týždeň v pondelok štvordňový štrajk. Odbory požadujú zvýšenie základnej mzdy o 9,1 %, vyššie zamestnanecké stimuly a lepšie pracovné podmienky. Vedenie automobilky sa s odbormi stretne v utorok, dodal Park.
Štrajk zamestnancov Hyundai Motor sa považuje za pravidelnú udalosť. Odborová organizácia združujúca pracovníkov najväčšej juhokórejskej automobilky zvoláva štrajk, s výnimkou jedného roka, každoročne od roku 1987. Vlani odbory dosiahli zvýšenie základnej mzdy o 6,9 %.
Automobilka Hyundai a jej dcérska spoločnosť Kia Motors sa v súčasnosti spamätáva zo škandálu okolo vytvorenia tajného fondu na podplácanie lobistov a verejných činiteľov. Obvineniam zo sprenevery a zneužitia dôvery čelí jej generálny riaditeľ Čchung Mong-koo, ktorého v stredu prepustili z vyšetrovacej väzby na kauciu 1 mld. KRW. Škandál spôsobil, že Kia odložila na neurčito začiatok výstavby svojej novej továrne v USA. Hyundai navyše odložil začiatok výstavby závodu v českých Nošoviciach. Aféra by však nemala ohroziť projekt slovenského závodu Kia Motor pri Žiline, ktorý začiatkom mája začal skúšobnú prevádzku. Investícia automobilka Kia do slovenského závodu, v ktorom v súčasnosti pracuje približne 2 tis. zamestnancov, predstavuje celkovo 1 mld. eur.

(100 KRW = 3,106 SKK)
(1 EUR = 38,322 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 11:34