StoryEditor

OPEC: Na trhu je dostatok ropy

27.05.2007, 14:56
Autor:
TASRTASR

Podľa Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) netreba zvýšiť dodávky ropy na trhy, pretože rast jej cien odráža problémy v zásobovaní benzínom. V piatok to povedal šéf výskumnej divízie kartelu Hasan Qabazard. Týmto spôsobom zamietol výzvu spotrebiteľských krajín na zvýšenie produkcie.

"Myslím si, že netreba pumpovať viacej ropy na trh," uviedol Qabazard pre agentúru Reuters. "Existuje nedostatok v dodávateľskom reťazci a v kapacite rafinérií produkujúcich benzín pre letnú sezónu." Qabazardove vyhlásenia prišli deň po tom, ako ropa Brent zo Severného mora, ktorá v súčasnosti lepšie odráža pohyb ceny na svetovom ropnom trhu, dosiahla 9-mesačné maximum 71,80 USD za barel (159 litrov), v prepočte 1 804 SKK.

Cena čierneho zlata vyskočila od januárových cien okolo 50 USD za barel takmer o 20 USD. Podľa analytikov cena ropy môže v lete prekročiť hranicu 80 USD za barel. Situácia na ropných trhoch sa od vlaňajšieho leta, keď Brent stál rekordných 78,65 USD a americká ropa takisto rekordných 78,40 USD za barel, nijako nezlepšila. Napätie na Blízkom východe v dôsledku sporu okolo iránskeho jadrového programu, potenciálne útoky na ropné zariadenia v Nigérii a nespomaľujúci sa rast čínskej ekonomiky stále tlačia cenu čierneho zlata hore. Jediné, čo sa od minulého leta zmenilo, je zníženie dodávok kartelu OPEC o 1,7 milióna barelov denne alebo o 6 %. V súčasnosti okrem toho podporuje cenu ropy nedostatok benzínových rezerv v USA.

"Svet potrebuje viac ropy, ako je OPEC ochotný dodávať. Preto je ťažké zabrániť ďalšiemu rastu cien počas nadchádzajúceho leta," uviedlo vo svojej pravidelnej mesačnej správe Centrum pre globálne energetické štúdiá. Spotrebiteľské krajiny vyzvali OPEC, aby zvýšil svoje dodávky na trhy, čo by pomohlo znížiť ceny a doplniť zásoby palív. Ministri ropného priemyslu OPEC však trvajú na tom, že ropy je na trhu dostatok. Podľa analytika Paula Horsnella zo spoločnosti Barclays Capital neexistuje dôvod, ktorý by zabránil novým rekordným cenám ropy.

Podľa Qabazarda k poklesu cien ropy prispeje spustenie amerických rafinérií po údržbe, čo povedie k rastu zásob palív. "Keď budú rafinérie pracovať na plnú kapacitu a benzínové rezervy, ktoré sa už začali zvyšovať, budú rásť rýchlejšie ceny ropy začnú klesať." Zásoby benzínu v USA v uplynulom týždni rástli a dosiahli 196,7 milióna barelov, čo je však 14,5 milióna barelov pod úrovňou, akú mali v rovnakom období vlani.

Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 25,124 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:43