StoryEditor

EÚ sa pred WTO sťažuje na vysoké indické importné poplatky na alkohol

27.03.2007, 09:38
Autor:
TASRTASR

Európska únia (EÚ) dnes vyzvala Svetovú obchodnú organizáciu (WTO), aby rozhodla o legálnosti indických vysokých importných poplatkov na víno a alkohol. Podľa únie tieto poplatky poškodzujú francúzskych výrobcov vína a producentov škótskej whisky.
EÚ uviedla, že koná v mene európskych výrobcov vína a alkoholu, ktorým India svojimi poplatkami zahradzuje prístup na svoj veľký trh. Tieto poplatky zvyšujú cenu dovezeného alkoholu až päťnásobne. India tvrdí, že uvažuje o znížení dovozných ciel, aby sa vyhla prehlbujúcemu sa sporu. Krajine sa však tento sľub nepodarilo zahrnúť do súčasných rozpočtových plánov.
Predstavitelia EÚ uviedli, že India mala niekoľko mesiacov na riešenie problému a teraz očakávajú zo strany WTO oficiálne rozhodnutie, že India porušuje svoje obchodné záväzky. Sťažnosť na Indiu v rámci WTO podali aj Spojené štáty, ktoré tvrdia, že vysoké indické poplatky neférovo zamedzujú vstupu zahraničných spoločností na trh krajiny.
Informovala o tom agentúra AP.
2 lom pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 11:23