StoryEditor

O Transpetrole sa bude rokovať v piatok

21.03.2007, 14:47
Autor:
SITASITA
Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek bude o osude 49 % akcií Transpetrolu rokovať v piatok s predstaviteľmi holandskej dcéry skrachovanému Jukosu, spoločnosti Jukos Finance B.V.

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek bude o osude 49 % akcií Transpetrolu rokovať v piatok s predstaviteľmi holandskej dcéry skrachovanému Jukosu, spoločnosti Jukos Finance B.V. Tá ešte stále pravdepodobne tento podiel v slovenskom prepravcovi ropy vlastní. "Holanďania požiadali o stretnutie. Uvidíme, či sa nám podarí stanoviská posunúť dopredu," povedal Jahnátek. Minister má potom podľa jeho slov následne o minoritnom podiele Transpetrolu rokovať s ruskou stranou.
Ministerstvo hospodárstva chce predĺžiť právo veta, ktoré má pri možnom odpredaji 49-percentného podielu akcií Transpetrolu tretej osobe. Slovensko môže podľa transakčných dokumentov blokovať predaj týchto akcií do apríla tohto roku. Minister sa však neobáva, že ak súd nevydá predbežné opatrenie na predĺženie práva veta, Slovensko príde o možnosť rozhodovať, kto vstúpi do Transpetrolu. "Našťastie zmluva o predaji akcií má niektoré nedostatky aj smerom voči Jukosu. Aj keby sme nezískali predbežné opatrenie, jednoducho bez súhlasu slovenskej vlády sa nemôže urobiť ani valné zhromaždenie. Takže jednoducho by sme dokázali dlhodobo blokovať reálny vstup akcionára do Transpetrolu," vysvetlil minulú stredu Jahnátek. Podľa neho stále existuje šanca pre Slovensko, aby získalo 49 % akcií Transpetrolu späť.
Na spätnom odkúpení Transpetrolu sa Jahnátek dohodol s bývalým vedením holandskej dcéry Jukos Finance 9. augusta minulého roka. Bývalých predstaviteľov firmy Jukos Finance Brucea Misamora a Davida Godfreya však 13. augusta odvolal z funkcie správca konkurznej podstaty Eduard Rebgun. Podľa neho totiž bývalí manažéri konali proti záujmom akcionárov, keď rokovali o predaji zahraničných aktív Jukosu. Holandský súd 17. augusta rozhodol, že správca konkurznej podstaty Rebgun má právo uplatňovať si nárok na časť zahraničných aktív firmy, ktoré kontroluje v Holandsku registrovaná spoločnosť Jukos Finance, súd mu však odmietol priznať plnú kontrolu nad spoločnosťou Jukos Finance.
Jukos, kedysi najväčšia ruská ropná spoločnosť, sa rozhodol predať svoj podiel v Transpetrole pre problémy, do ktorých sa dostal, keď mu ruské daňové úrady vyrubili pohľadávku za nezaplatené dane vo výške 27,5 mld. USD. Jukos potom v decembri 2004 prišiel v nútenej aukcii o svoju hlavnú produkčnú divíziu Juganskneftegaz, ktorú získala spoločnosť Rosnefť. Moskovský konkurzný súd 1. augusta minulého roka vyhovel žiadosti konkurzného správcu a vyhlásil bankrot Jukosu.
Spoločnosť Transpetrol sa zaoberá prepravou ropy a jej skladovaním pre svojich odberateľov a pre Správu štátnych hmotných rezerv. V roku 2002 získala 49-percentný balík akcií Transpetrolu firma Jukos Oil Company za 74 mil. USD. Slovensko si ponechalo v prepravcovi ropy majoritný 51-percentný podiel.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 15:42