StoryEditor

Kaliningradská oblasť Ruska sa stáva osobitnou hospodáskou zónou

18.01.2006, 13:21
Autor:
TASRTASR

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o osobitnej hospodárskej zóne Kaliningradská oblasť. Územie leží medzi Poľskom a Litvou, prilieha k Baltickému moru. V minulosti bolo súčasťou Východného Pruska.
Podľa nového zákona podniky, ktoré prídu do zóny, v prvých 6 rokoch svojho pôsobenia nebudú platiť daň zo zisku. V druhých 6 rokoch budú ich odvodové povinnosti polovičné. Suroviny a materiály, ktoré sa budú privážať do zóny na spracovanie, sa nebudú preclievať v prípade, že hotové produkty pôjdu na export mimo ruského územia.
Zákon o kaliningradskej hospodárskej zóne nadobudne účinnosť 1. apríla. Mal by ju ekonomicky a sociálne povzniesť. V 90. rokoch minulého storočia oblasť neustále upadala. Rozšírila sa v nej tuberkulóza, AIDS, chudoba a pašeráctvo. Izoláciu spôsobovalo aj to, že oblasť bola vyhlásená za "uzavretú". Nebola prístupná pre cudzincov, lebo tam boli vojenské raketové základne.
Podľa nemeckého denníka Die Welt v Kaliningradskej oblasti by sa mal realizovať pilotný program vytvárania osobitných hospodárskych zón v Rusku.
Kaliningradskej oblasti však v hospodárskom raste pomôže aj LUKoil, ktorý 22 kilometrov od jej pobrežia v Baltickom mori buduje ostrov, ktorý mu umožní zvýšiť ťažbu ropy spod morského dna. Veľmi kvalitnú ropu tam začal ťažiť z hĺbky 2 000 metrov ešte vlani.
Znalci ruských pomerov uvádzajú, že nahradenie starého zákona o Kaliningradskej oblasti novým je aj výsledkom snahy jej nového guvernéra Georgija Boosa. Pôvodným povolaním elektroinžinier má holandských predkov. Boos sa stal ruskej verejnosti známy ešte v roku 1996, keď dostal štátnu cenu za koncepciu pôsobivého nočného osvetlenia významných moskovských budov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 23:33