StoryEditor

Ruská spoločnosť Rosnefť dnes podpísala dohodu o spolupráci s 2 čínskymi firmami

01.07.2005, 19:41
Autor:
TASRTASR

Dohodu o spolupráci s čínskymi firmami CNPC a Sinopec podpísala dnes ruská štátna ropná spoločnosť Rosnefť v rámci návštevy čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa v Moskve.
Predstavitelia ropnej spoločnosti CNPC uzavreli s Rosnefťom dohodu o dlhodobej spolupráci. S najväčšou ázijskou rafinérskou spoločnosťou Sinopec sa Rosnefť zas dohodol na spolupráci pri prieskume ropných nálezísk v Tichom oceáne.
Rosnefť prisľúbil zvýšiť dodávky ropy do Číny po železnici. Peking chce od Moskvy, aby sa zaviazala vybudovať čínsku vetvu plánovaného ropovodu k pacifickému pobrežiu. Analytici tvrdia, že Rusko si necháva všetky možnosti otvorené.
Čína sa všemožne usiluje zaistiť dodávky energií pre svoju rýchlo rastúcu ekonomiku. Rusko, ktoré sa medzičasom stalo 2. najväčším exportérom ropy, však nedalo čínskej strane konkrétne sľuby o zvýšení objemu ropných dodávok alebo o možnosti čínskych firiem získavať v Rusku aktíva.
Informovala o tom britská agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 05:17