StoryEditor

Klub 500 nesúhlasí so stimulmi pre Kronospan

22.05.2006, 13:54
Autor:
SITASITA
Združenie niektorých slovenských majiteľov firiem s viac ako 500 zamestnancami Klub 500 zásadne nesúhlasí s poskytnutím investičných stimulov spoločnosti Kronospan vo výške 3,5 mld. Sk. "Túto investíciu považujú slovenskí podnikatelia za predraženú, ešte horšiu ako tomu bolo v prípade juhokórejského Hankooku," uviedol výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Klub 500, ktorý združuje niektorých slovenských majiteľov firiem s viac ako 500 zamestnancami, zásadne nesúhlasí s poskytnutím investičných stimulov nadnárodnej drevárskej spoločnosti Kronospan vo výške 3,5 mld. Sk. "Túto investíciu považujú slovenskí podnikatelia za predraženú, ešte horšiu ako tomu bolo v prípade juhokórejského Hankooku. Slovensko by tým opäť niekoľkonásobne prevýšilo maximálnu výšku štátnej pomoci, ktorú odporúčala Európska únia," uviedol výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. Investícia by vytvorila 550 pracovných miest.
Správanie Kronospanu a jeho hrozby, že ak mu investičné stimuly nebudú poskytnuté, zruší aj existujúce výroby na Slovensku a premiestni ich do Poľska, považuje Klub 500 za vydieranie slovenskej vlády. "Poskytnutie zverejnených investičných stimulov je vlastne dotácia na jedno vytvorené pracovné miesto v neuveriteľnej výške viac ako 6 mil. Sk. Pri priemernej mzde v hospodárstve na úrovni približne 16 000 Sk by štát vlastne zaplatil náklady jedného pracovného miesta takmer na 25 rokov," komentoval Gregor. Dodal, že investícia Kronospanu pritom nie je typom investície, ako je napríklad automobilový priemysel, ktorý so sebou pritiahne aj investície svojich subdodávateľov.
"Kronospan je spracovateľ dreva, ktorý využíva miestnu drevnú hmotu a lacnú pracovnú silu. Štátny podnik Lesy SR pritom v súčasnosti nie je schopný dlhodobo zabezpečiť dostatok dreva ani pre existujúce domáce celulózky a ďalšie spracovateľské podniky," vysvetlil Gregor. Za takýchto podmienok bude pre Slovensko podľa neho lepšie, ak sa mu spoločnosti typu Kronospan zďaleka vyhnú. "Je načase, aby sa rovnaký prístup k domácim a zahraničným investorom stal skutočnosťou a nielen prázdnou deklaráciou," uzavrel výkonný riaditeľ Klubu 500.
Kronospan Holdings Ltd. so sídlom na Cypre, ktorý plánuje investovať vo Zvolene a v Prešove približne 12 mld. Sk, by mal získať investičné stimuly vo výške 3,6 mld. Sk. Dcérska spoločnosť Kronospan Zvolen, s.r.o. by mala pritom dostať stimuly vo výške približne 2,2 mld. Sk a Kronospan Prešov, s.r.o. 1,4 mld. Sk. Investičné stimuly by mali byť poskytnuté len vo forme úľavy na dani z príjmu právnických osôb, ktorá je rozvrhnutá na obdobie desiatich rokov. Vyplýva to z materiálu Ministerstva hospodárstva SR o poskytnutí investičných stimulov pre firmu Kronospan. Vláda sa týmto materiálom zatiaľ nezaoberala.

01 - Modified: 2003-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy 14 02 - Modified: 2003-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Britom hrozí zdanenie vojny v Iraku
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:41