StoryEditor

Gašparovič: Dobudovanie cestnej infraštruktúry je predpokladom rozvoja regiónov

22.06.2005, 15:29
Autor:
TASRTASR

Značné regionálne rozdiely v socioekonomickej kvalite života občanov Slovenska môže preklenúť aj dobudovanie diaľničnej siete a rýchlostných komunikácií. Týka sa to najmä zaostalejších regiónov, aby sa aj tieto stali zaujímavé pre zahraničných investorov, uviedol to prezident SR Ivan Gašparovič v Národnej rade (NR) SR v správe o stave republiky.
Ocenil, že výsledky investícií do cestnej infraštruktúry sa už pomaly stávajú viditeľnými. Kým v rokoch 2002 a 2003 ohlásili príchod na Slovensko automobilky PSA Peugeot Citroën a Kia Motors, v súčasnosti sú to stredne veľké podniky. Tie vytvárajú významné zázemie pre prichádzajúce automobilky na Slovensko. V tejto súvislosti podčiarkol význam logistickej náročnosti výroby automobilov, ktorá si vyžaduje zabehnutú sieť dodávateľov. "Automobilky pomôžu zreštrukturalizovať a zrevitalizovať rozhodujúce sektory nášho priemyslu. Ich vysoké nároky na kvalitu pomôžu slovenským podnikom zvládnuť požiadavky aj iných svojich zákazníkov," očakáva prezident.
Zahraničné firmy a banky, upozornil, menej investujú na Slovensku ako v ČR, Maďarsku a Poľsku. Veľká časť investícií má stále len formu ohlásených investícií, "na ich príchod si musíme počkať." Lákadlom pre zahraničných investorov, ktorí sa rozhodujú podnikať na Slovensku, je predovšetkým lacná pracovná sila, na nej totiž získajú oveľa viac, ako na nízkych daniach.
I. Gašparovič vyzdvihol fakt, že vláda prijala Národnú lisabonskú stratégiu do roku 2010. Tá obsahuje síce rad dobrých zámerov, cieľov a predsavzatí, ale bez reálneho finančného krytia to bude podľa jeho slov len teoretická koncepcia správnych riešení.
Hoci Slovensko, navyše člen Európskej únie, pokračuje v nevyhnutných radikálnych reformách, priamo i nepriamo sa ho dotýkajú sociálne, politické a ekonomické procesy prekračujúce hranice štátov a regiónov. Globalizácia totiž utvára nový typ hospodárstva, produktu a obchodu a mení charakter práce a život ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 00:51