StoryEditor

Jahnátek o zvyšovaní cien nevie, považuje to za prirodzené

23.05.2007, 18:33
Autor:
SITASITA

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek nevie o tom, že by mal Slovnaft od štvrtka zvýšiť ceny benzínu. Myslí si však, že ak sa budú hýbať ceny na svetových trhoch, bude musieť aj slovenský výrobca kopírovať tento vývoj. "Takže pokiaľ dôjde k nejakému pohybu, sú pracovné skupiny, ktoré prehodnocujú výšku zvýšenia cien. Tie skupiny sú už stále, takže permanentne bude vláda v kontakte so Slovnaftom," povedal Jahnátek. Zástupcovia ministerstva hospodárstva a Slovnaftu sa stretávajú každý týždeň, naposledy rokovali v utorok. O zvýšení cien sa nehovorilo. Podľa zdrojov z ministerstva sa bude prípadné zvýšenie riešiť operatívne na najvyššej úrovni - medzi premiérom Robertom Ficom a riaditeľom Slovnaftu.
Hovorkyňa premiéra Silvia Glendová po rokovaní Fica so Slovnaftom 9. mája uviedla, že do ďalšieho stretnutia sa ceny pohonných hmôt nezmenia. Server natankuj.sk ale v utorok informoval, že od štvrtka by mal byť benzín drahší približne o 50 halierov. Najpredávanejší, 95-oktánový benzín, by sa mal vrátiť nad hranicu 38 Sk za liter. Ceny nafty sa s najväčšou pravdepodobnosťou meniť nebudú. Riaditeľka podnikovej komunikácie spoločnosti Slovnaft Kristína Félová informácie serveru www.natankuj.sk nepotvrdila, ani nevyvrátila. Slovnaft sa totiž už dva roky k vývoji cien svojich produktov nevyjadruje. Dodala však, že na rozhodujúcich svetových trhoch ceny ropy aj ropných produktov rastú. Nárast cien na svetových ropných trhoch je motivovaný blížiacou sa motoristickou sezónou v USA a v Európe. K tomu sa pridali aj nepokoje v Nigérii, ktorá je jedným z hlavných dodávateľov pre USA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 09:30