StoryEditor

Elektronické ročné zúčtovanie už funguje

30.05.2006, 17:07
Autor:
SITASITA

Elektronický formulár pre podanie ročného zúčtovania poistného už funguje. Ako informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR, na stránkach http://www.zdravotnictvo.sk a http://www.novezdravotnictvo.sk majú poistenci od utorka možnosť vyplniť formulár elektronicky. "Po otvorení programu a vložení správnych identifikačných informácií systém sám ponúkne typ formuláru zodpovedajúci priebehu a typu zamestnaní poistenca," uviedlo ministerstvo.
Ročné zúčtovanie poistného treba podať do 30. júna, pričom túto povinnosť majú len niektorí občania. Spolu by malo ísť o 600 až 700 tis. poistencov. Ide o samostatne zárobkovo činné osoby, ako aj zamestnancov, ktorých príjmy zo zamestnania aspoň v jednom mesiaci presiahli 43 095 Sk. Ročné zúčtovanie majú podať aj poistenci štátu - pracujúci dôchodcovia alebo študenti, ktorí pracovali ako zamestnanci alebo na živnosť, prípadne mali príjmy z dohôd za september až december vlaňajška presahujúce 13 tis. Sk. Tá istá podmienka platí aj pre samoplatcov.
Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nebude vyrubovať pokuty za nesprávne vyplnené priznania. Naopak, pokuta od úradu neminie tých, ktorí ročné zúčtovanie nepodajú. Tlačivo do poisťovní nemusia poistenci priniesť osobne, stačí ho poslať poštou. Preplatky a nedoplatky musia zdravotné poisťovne, resp. poistenci vyrovnať do konca septembra tohto roku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:59