StoryEditor

Televízory z OVP Trstená sú pripravné na digitálne vysielanie

01.04.2007, 16:36
Autor:
TASRTASR

Približne 30 % zo 150 000 televíznych prijímačov, ktoré vyrobila vlani OVP, s. r. o., Trstená, môže bez problémov prijímať nielen analógové, ale aj digitálne vysielanie. Väčšina televízorov išla na export, a to najmä do Česka, kde digitalizácie televízneho a rozhlasového vysielania už pokročila. Pre TASR to uviedla obchodná riaditeľka OVP Trstená Anna Gavlíková.

Spoločnosť OVP dokáže podľa Gavlíkovej v krátkom čase vyrábať všetky televízory s DVP-T tunerom, ktorý umožňuje príjem obrazu v digitálnej kvalite. Bude to závisieť od dopytu predajcov. Televízory OVP so zabudovaným DVP-T tunerom sa automaticky naladia na analógové alebo digitálne programy. Divák pri týchto typoch televízorov nezistí, ak sa vypne analógové vysielanie a bude pracovať len digitálne.

Zákon o digitálnom vysielaní prijali poslanci NR SR 29. marca 2007 a účinnosť nadobudne 31. mája.

V roku 2004 boli spustené experimentálne digitálne vysielače v Košiciach a Prešove, Banskej Bystrici a vo Zvolene. O rok neskôr telekomunikačný úrad povolil prevádzku troch nízkovýkonných vysielačov aj na západnom Slovensku v okolí Bratislavy. V rámci experimentu začali digitálne vysielať existujúce celoplošné televízie STV, Markíza a JOJ, satelitná stanica TA3 a regionálna stredoslovenská televízia AZTV. Oficiálna prevádzka DVB-T vysielačov sa začne postupne spúšťať najneskôr od 30. júla 2007. Ako prvé by mali byť uvedené do riadneho režimu terajšie experimentálne vysielače v Košiciach, v Prešove, Banskej Bystrici, vo Zvolene a Bratislave, ku ktorým pribudnú tri nové oblasti Žilina, Michalovce a Veľký Krtíš. V roku 2008 sa plánuje rozšírenie pokrytia o Bardejov, Námestovo, Poprad, Rimavskú Sobotu a Trenčín. V roku 2009 začne digitálne vysielať aj Nitra a dobuduje sa sieť vysielačov v pokrytých oblastiach. Na Slovensku by sa digitalizácia mala zavŕšiť v roku 2011, kedy sa predpokladá dobudovanie posledných vysielačov v Nitre.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 13:28