StoryEditor

Airbus za 10 rokov investuje v Indii viac ako miliardu dolárov

07.05.2007, 17:20
Autor:
TASRTASR

Európsky výrobca lietadiel Airbus plánuje v Indii v najbližších 10 rokoch investovať viac ako jednu miliardu USD, v prepočte 24,7 miliardy SKK. Dnes to uviedol prevádzkový riaditeľ Airbusu John Leahy.
Investície pôjdu do školenia pracovníkov, strediska údržby a konštrukčného a inžinierskeho centra. "Rozhodli sme sa, že v najbližších 10 rokoch investujeme viac ako miliardu amerických dolárov do indického leteckého priemyslu," uviedol dnes na tlačovej konferencii Leahy.
V súčasnosti je v krajine na propagačnom lete pre indické aerolínie Kingfisher Airlines najväčšie dopravné lietadlo na svete A380. Aerolínie, ktoré vlastní indická skupina UB Group, si objednali u Airbusu päť strojov A380 a majú opciu na ďalších päť. Generálny riaditeľ spoločnosti Vijay Mallya pred reportérmi povedal, že aerolínie rokujú s Airbusom o kúpe ďalších lietadiel vrátane uplatnenia spomenutej opcie.
Airbus očakáva, že indické firmy si v najbližších 20 rokoch u neho objednajú 1 100 dopravných a nákladných lietadiel v hodnote okolo 105 miliárd USD. Rýchly rast ekonomiky krajiny totiž viedol k prudkému rozvoju leteckej dopravy. V ostatných rokoch vzniklo v krajine množstvo súkromných leteckých spoločností. Toto spôsobilo, že kapacity letísk vo veľkých mestách, ako je Naí Dillí alebo Bombaj, už nestačia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 07:23