StoryEditor

Lufthanse sa podarilo získať švajčiarskeho prepravcu Swiss

23.03.2005, 08:55
Autor:
TASRTASR

Nemecká letecká spoločnosť Deutsche Lufthansa prevezme švajčiarsku leteckú spoločnosť Swiss.
Dozorné orgány obidvoch spoločností a väčšina veľkých akcionárov švajčiarskeho dopravcu dnes schválili koncept, ktorý vypracoval manažment leteckých spoločností Lufthansa a Swiss. S prevzatím súhlasila aj vláda v Berne. Kúpna cena predstavuje okolo 310 miliónov EUR, čo je v prepočte takmer 12 miliárd SKK. Synergické efekty z tejto fúzie Lufthansa vyčísľuje od roku 2007 na približne 160 miliónov EUR ročne.
Podľa konceptu Lufthansa získa vo švajčiarskej leteckej spoločnosti 100-% podiel. Značka i symboly si však Swiss zachová. Sídlom spoločnosti zostane Zürich. Okrem toho môže Swiss aj v budúcnosti maximálne samostatne obchodovať. Lufthansa by dokonca mala presunúť aj časť svojich cestujúcich do lietadiel švajčiarskej dcéry.
"Ide o zlúčenie dvoch celosvetovo známych leteckých spoločností s kvalitnými službami," uviedol riaditeľ Lufthansy Wolfgang Mayrhuber. Zákazníkom toto spojenie prinesie viac cieľových miest a lepšie spojenia. "Swiss ako člen koncernu Lufthansy môže svoju úlohu - spojenie Švajčiarska so svetom - plniť ešte," povedal riaditeľ Swiss Christoph Franz.
Malí akcionári Swissu, ktorí vlastnia približne 15-% podiel v spoločnosti, by mali dostať cca 45 miliónov EUR. Veľkí akcionári, ktorými sú švajčiarsky štát a švajčiarske veľkobanky UBS a Credit Suisse, budú vyplatení v roku 2008. Rozhodujúcim pritom bude vývoj akcií Lufthansy v porovnaní s akciami Swissu. Výplata by potom mohla predstavovať až 265 miliónov EUR.
Lufthansa sa pokúšala prevziať Swiss už pred dvoma rokmi. Swiss vtedy ponuku odmietla, pretože sa chcela zlúčiť s britským prepravcom British Airways. Rokovania s Britmi však stroskotali počas zostavovania leteckého programu prepravcov. Prevzatie Swissu je druhou veľkou fúziou v európskom leteckom priemysle potom, čo sa v minulom roku spojili letecké spoločnosti Air France a KLM.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.
(1 EUR = 38,680 SKK)
3 lž pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 02:06