StoryEditor

Ázijské krajiny chcú zaviesť spoločnú menu

16.01.2006, 16:11
Autor:
TASRTASR
Ázijské krajiny chcú podľa európskeho vzoru zaviesť spoločnú menovú jednotku. Tento projekt sa plánuje už od 90. rokov minulého storočia a v súčasnosti dostáva konkrétnu podobu. Očakáva sa, že nová menová jednotka podporí hospodársku integráciu v Ázii.

Ázijské krajiny chcú podľa európskeho vzoru zaviesť spoločnú menovú jednotku. Tento projekt sa plánuje už od 90. rokov minulého storočia a v súčasnosti dostáva konkrétnu podobu. Šestnásť ázijských štátov zavedie podľa vzoru predchodkyne eura - európskej menovej jednotky (Ecu - European Currency Unit) - spoločnú ázijskú jednotku Acu (Asian Currency Unit). V najbližších týždňoch bude zverejnený prvý kurz Acu. Informoval o tom Masahiro Kawai, japonský vedúci úradu pre regionálnu integráciu Ázijskej rozvojovej banky (ADB). Už v roku 1998 začali japonskí politici uvažovať o zavedení spoločnej ázijskej menovej jednotky - Acu.
Kurz Acu, rovnako ako jeho vzťah k doláru a euru, sa bude najneskôr od marca denne zverejňovať na internetovej stránke ADB, ktorá sídli v Manile. Výpočet Acu je založený na hrubom domácom produkte (HDP) a objeme obchodu zúčastnených štátov, ku ktorým patria členovia Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Okrem toho budú do nového menového koša patriť japonský jen, čínsky jüan a kórejský won.
Rovnako ako pri Ecu, ktoré bolo stanovené v roku 1979 a v roku 1999 ho nahradila skutočná mena euro, má aj Acu najprv slúžiť ako teoretická účtovná jednotka. Táto dovoľuje zistiť relácie medzi výkonmi ekonomík zúčastnených krajín, respektíve určiť vývoj mien. Masahiro Kawai očakáva, že nová menová jednotka podporí hospodársku integráciu v Ázii a poukázal na Európu. "Dvadsať rokov trvalo, než euro nahradilo Ecu. Neviem, či sa niečo podobného v takomto čase podarí aj v Ázii," dodal Kawai.
Vznik spoločnej meny samozrejme predpokladá, že vlády harmonizujú svoje menové politiky a makroekonomické stratégie. Analytici to pokladajú kvôli ekonomickej situácii v krajinách ASEAN a Číne, Japonsku a Kórei v krátko a strednodobom výhľade za nepravdepodobné.
Informovala o tom APA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 10:38